Neue Zürcher Zeitung: Νέα τροπή στην υπόθεση Παπαντωνίου

Στη δικαστική συνδρομή, την οποία έχει ζητήσει η ελληνική δικαιοσύνη στην περίπτωση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου αναφέρεται η Neue Zürcher Zeitung. Αφορμή για το άρθρο απόφαση του ελβετικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, με την οποία θέτει πάνω από το ελβετικό δίκαιο τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου να αρνηθεί αίτημα για δικαστική συνδρομή, όταν βασίζεται σε πληροφορίες που αποκτήθηκαν κατά παράβαση του νόμου.

Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι «η Ελβετία δεν παρέχει πληροφορίες όταν σε περίπτωση αίτησης για δικαστική συνδρομή οι αιτούντες βασίζονται σε υποκλαπέντα στοιχεία. Το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την νομική αυτή πρακτική με απόφασή του στις 17 Ιουλίου 2018. Η απόφαση αφορούσε αίτημα της ελληνικής εισαγγελίας, η οποία διενεργεί έρευνες σε βάρος πρώην υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων λόγω υποψιών για ενεργητική και παθητική δωροδοκία, καθώς και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζονται με την αγορά όπλων.

Στο στόχαστρο της ελληνικής δικαιοσύνης βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για φορολογικά αδικήματα και θεωρείται τώρα ύποπτος για διαφθορά. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ένας από τους συμβούλους του πραγματοποίησε τρεις καταθέσεις συνολικού ύψους 1,3 εκ. ευρώ στον λογαριασμό της συζύγου του υπουργού στην HSBC Γενεύης. Σύμφωνα με τις υποψίες της ελληνικής δικαιοσύνης οι καταθέσεις αυτές σχετίζονται με τις φερόμενες περιπτώσεις δωροδοκίας. Η ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2017 την παράδοση των στοιχείων, αλλά ο πρώην σύμβουλος του υπουργού κατέθεσε ένσταση στο Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την απόφαση του εν λόγω δικαστηρίου θεωρείται βέβαιο ότι τόσο η σύζυγος του τότε υπουργού, όσο και ο σύμβουλός του περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ. Τα στοιχεία της λίστας ήταν μέρος αρχείου της τράπεζας, που έκλεψε πρώην υπάλληλός της, ο Ερβέ Φαλατσιανί. Ο Φαλατσιανί έχει καταδικαστεί ερήμην σε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων για οικονομική κατασκοπεία. Η λίστα Λαγκάρντ δημιούργησε αναστάτωση στην Ελλάδα προκαλώντας μάλιστα πολιτικό σκάνδαλο.

Θα χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις δικαστικής συνδρομής;


Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο, τόσο Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικαιοσύνης όσο και Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι το αίτημα της Αθήνας για δικαστική συνδρομή βασίστηκε σε πληροφορίες, πέραν εκείνων της λίστας Λαγκάρντ. Κατά συνέπεια η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν ανταποκρίθηκε στην προτροπή του δικαστηρίου να ξεκαθαρίσει τη σχέση μεταξύ της λίστας και του αιτήματος για νομική συνδρομή. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο ένα κράτος επιτρέπεται να αρνηθεί τη συνεργασία, αν το αίτημα για δικαστική συνδρομή στηρίζεται σε πληροφορίες που αποκτήθηκαν παραβιάζοντας το δίκαιό του.

Από σύμπτωση, την μέρα απόφασης του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Παπαντωνίου, το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο δρομολογούσε την χαλάρωση των προϋποθέσεων για παροχή φορολογικής συνδρομής. Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι αν η εν λόγω απόφαση θα οδηγήσει σε αντίστοιχη χαλάρωση των όρων για παροχή φορολογικής συνδρομής. Το ερώτμα που ανακύπτει είναι εάν, αυτή η αποφαση θα οδηγήσει σε χαλάρωση παρχοής δικαστικής συνδορμής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας την Τρίτη (04.12) η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιόν της. Έχει τη δυνατότητα να ζητήσει επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία από την Αθήνα ότι το αίτημα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών δεν στηρίζεται σε υποκλαπέντα στοιχεία. Ουδείς γνωρίζει ωστόσο αν υπάρχουν πράγματι τέτοιου είδους στοιχεία».


Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version