Neue Zürcher Zeitung: Πρόγραμμα εξόδου ή επόμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα;

«Πρόγραμμα εξόδου» ή «επόμενο πρόγραμμα» για την Ελλάδα είναι το ερώτημα που θέτει σε σημερινό της δημοσίευμα η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γερμανός αναλυτής και μέχρι πρότινος συνεργάτης της ευρωπαϊκής Task Force στην Ελλάδα, Jens Bastian επισημαίνει στην ελβετική εφημερίδα ότι σε κάθε περίπτωση μια συμφωνία συνεργασίας θα πρέπει να διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο που να διαθέτει τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τον πληθυσμό και τους θεσμούς.

«Όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε επισκεφθεί την Angela Merkel στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2014 διεκήρυττε συνεχώς ότι δεν θα χρειαζόταν τρίτο πακέτο βοήθειας και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνη της το χρέος της, όπως απεδείκνυαν η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές τον Απρίλιο του 2014 μετά από αναγκαστική αποχή τριών ετών, καθώς και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013 και το 2014» υπογραμμίζει ο Bastian.

 

Προληπτική γραμμή πίστωσης

Ο Bastian προτείνει στην Αθήνα ως συμβιβαστική λύση μία προληπτική γραμμή πίστωσης από το 2015. Πρόκειται για ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο διατίθεται στην εργαλειοθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM).

«Αυτήν την φορά πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη της πολιτικής του μνημονίου. Μια συμφωνία συνεργασίας θα πρέπει να διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον πληθυσμό και τους θεσμούς. Υπό αυτήν την έννοια είναι σημαντικό να ορίσει και να υιοθετήσει ως δικό της το πρόγραμμα η ίδια η ελληνική πλευρά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Jens Bastian.

«Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από μία απλώς ποσοτική αξιολόγηση υλοποίησης των όρων του προγράμματος» επισημαίνει ο Bastian, ο οποίος υπογραμμίζει ότι παραμένει «ανοιχτό» το ζήτημα του πολιτικού ρίσκου.

Πηγή: DW

Exit mobile version