Σε ρυθμούς ανάπαυλας εορτών εισέρχεται η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Επόμενος δύσκολος σταθμός είναι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο θα έρθει στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Πάντως, η απόφαση να μετατεθεί για μετά τις γιορτές η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου αφαιρεί από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές την πίεση που θα είχαν να αντιμετωπίσουν από την εκλογική βάση εάν είχε κατατεθεί τώρα, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Αντίθετα, μία σειρά από αποφάσεις για έκτακτες παροχές τις προηγούμενες ημέρες κάνουν την επικοινωνία των βουλευτών με τους ψηφοφόρους πολύ πιο εύκολη, σε σχέση με όσα είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.
Δεδομένων των δύσκολων θεμάτων που θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο, όπως το θέμα των απεργιών, που έχει προκαλέσει τη σκληρή σύγκρουση με το ΚΚΕ, η διαδικασία ψήφισής του δεν θεωρείται απλή για την κυβέρνηση. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν βουλευτές που θα επιλέξουν να διαφοροποιηθούν τώρα, και σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα ανοίξει τον δρόμο για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για τα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους και συνολικά για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε χθες ότι αυτή η διαπραγμάτευση, όπως και η συζήτηση για το πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, είναι τα κομβικά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες. Βεβαίως, όλα αυτά βρίσκονται σε συνάρτηση με την πορεία των διεργασιών για σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, τις οποίες η Αθήνα παρακολουθεί στενά, καθώς το αποτέλεσμά τους θα επηρεάσει το πώς θα κινηθεί συνολικά η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος.
Ικανοποίηση
Στην κυβέρνηση είδαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη στήριξη που έδωσε η προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων, ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία υπερψήφισε τον προϋπολογισμό. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αλλά και από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν ότι δεν είχε προϋπάρξει κάποια συνεννόηση. Πρόκειται, πάντως, για μια εξέλιξη, αναφέρουν, που δίνει διαφορετική ευχέρεια χειρισμών στον πρωθυπουργό και ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για τις δυνατότητες διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.
Επιπλέον, δείχνει ότι σε μία σειρά από νομοθετήματα, τα οποία έχουν αφήσει ανοιχτό να καταψηφίσουν ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ, μπορεί να αναζητηθεί στήριξη στους ανεξάρτητους βουλευτές. Πέραν αυτών, εκτιμάται ότι καθώς η πολιτική σύγκρουση θα εντείνεται, όσο πλησιάζει ο χρόνος προσφυγής στις κάλπες, η έντονη πόλωση που θα διαμορφωθεί πιθανότατα από μόνη της θα φέρει κινήσεις ανάλογες με αυτή της κ. Μεγαλοοικονόμου, με την εκδήλωση στήριξης από ανεξάρτητους βουλευτές προς την κυβέρνηση, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, θα σημαίνει ότι η πίεση θα μεταφερθεί στο κέντρο, που θα απολέσει τη δυνατότητα περαιτέρω διεύρυνσης.
Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή