Νέο πλαίσιο για τη δήμευση προϊόντων εγκλήματος

Στη σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο την κατάρτιση σχεδίου νόμου σχετικώς με την δέσμευση και την δήμευση οργάνων και προϊόντων εγκλήματος προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του κ. Αθανασίου τετραμελής νομοπαρασκευαστική επιτροπή αναλαμβάνει την ενσωμάτωση στη Εθνικό Δίκαιο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 της Οδηγίας 2014/42/ΕΕ σχετικά με τη δέσμευση και τη δήμευση οργάνων και προϊόντων εγκλήματος στην ΕΕ, περιλαμβανομένης της σύνταξης της σχετικής αιτιολογικής έκθεσης.

Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία, τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει έως τον Οκτώβριο 2015 να υιοθετήσουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να καταστεί δυνατή, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, η δήμευση περιουσιακού στοιχείου που ανήκει σε πρόσωπο καταδικασθέν για ποινικό αδίκημα, το οποίο μπορεί, αμέσως ή εμμέσως, να οδηγήσει σε οικονομικό όφελος, εφόσον το δικαστήριο κρίνει, βάσει των περιστάσεων της υποθέσεως, ότι το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο αποκτήθηκε μέσω εγκληματικής δραστηριότητας.

Exit mobile version