Νέο Εξοικονομώ: Οι αλλαγές με την μοριοδότηση και τις βαθμοημέρες

Εξοικονομώ

Mε διαφορετικά κριτήρια αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νέο πρόγραμμα θα εξετάζει διαφορετικά κριτήρια και μοριοδότηση για νοικοκυριά με μέλη ΑμεΑ και για πολύτεκνες οικογένειες, ενώ θα υιοθετηθεί και το σύστημα των βαθμοημερών που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης.
Όπως γράφουν Τα Νέα, τα εισοδηματικά κριτήρια δεν θα λαμβάνονται υπόψη, ωστόσο στο νέο «Εξοικονομώ» θα πριμοδοτούνται οι ευάλωτοι πολίτες. Στόχος είναι να μην ωφελούνται νοικοκυριά που ενδεχομένως δεν έχουν ανάγκη το πρόγραμμα, αλλά μπαίνουν ως δικαιούχοι, κρύβοντας εισοδήματα.

Οι βαθμοημέρες

Όσοι διαμένουν σε περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη θέρμανσης λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αναμένεται να επιδοτούνται περισσότερο και να έχουν προτεραιότητα. Οι βαθμοημέρες αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του. Ως τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης.

Για παράδειγμα σε περιοχές με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του 1), το ύψος της ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης για την περασμένη χρονιά ήταν προσαυξημένο κατά 25% για τους δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκτίμηση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων χρησιμοποιούνται βαθμοημέρες θέρμανσης και βαθμοημέρες ψύξης. Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (heating degree days) είναι ένα μέτρο για το πόσους βαθμούς και για πόσες ημέρες η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από μια βασική θερμοκρασία άνεσης (baseline comfort temperature) και χρησιμοποιείται για υπολογισμούς σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση των κτιρίων.

Αντίστοιχα, οι βαθμοημέρες ψύξης (cooling degree days) είναι ένα μέτρο του κατά πόσους βαθμούς και για πόσες ημέρες η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη από μια βασική θερμοκρασία άνεσης και χρησιμοποιείται για υπολογισμούς σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την ψύξη των κτιρίων.

Exit mobile version