Του Τάσου Δασόπουλου
Σε νέο τεστ αντοχής μπαίνει από σήμερα και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδας και οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης αφού η Ομάδα των Βρυξελλών έχει ξεκαθαρίσει σε όλους του τόνους ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θέματα του ελληνικού προγράμματος.
Παρά την προσπάθεια για αναβολή της συζήτησης για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά οι εκπρόσωποι των θεσμών θα θέσουν εκ νέου τα θέματα ζητώντας προτάσεις από την ελληνική πλευρά άμεσες λύσεις.
Σύμφωνα με άτομα που παρακολουθούν από κοντά την διαπραγμάτευση η εμμονή αυτή οφείλεται όχι όνο στο ΔΝΤ και τις έμμεσες πιέσεις του Βερολίνου αλλά και στο γεγονός ότι τα δύο αυτά θέματα θεωρούνται «δομικά» για το ελληνικό πρόγραμμα και θα πρέπει να συμφωνηθούν για να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα.
Στην χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης η εντολή ήταν σαφής. Η ελληνική αποστολή η οποία θα περιλαμβάνει και υπηρεσιακούς παράγοντες κυρίως από το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις αλλά να μην αγγίξει τις «κόκκινες γραμμές».
Σε αντιστάθμισμα θα υπάρξει δέσμευση για αναστολή επ αόριστο νόμων που ακυρώνουν ψηφισμένα μέτρα του μνημονίου.
Συνεπώς το βάρος για την ελληνική πλευρά είναι να κλείσουν βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης όπως είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015 και οι στόχοι μέχρι και το 2018 καθώς και το θέμα του ΦΠΑ με τον πιο επωφελή για την Ελλάδα τρόπο.
Στον ΦΠΑ η ελληνική πλευρά επιμένει στους τρείς συντελεστές (22% 14% και 7%) δεσμευόμενη για πρόσθετα έσοδα 350 -400 εκ ευρώ ενώ οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές (23% και 12 %) και πρόσθετα έσοδα 1 δις ευρώ.
Σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους οι δανειστές ζητούν κατυ ελάχιστον πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ για να δεχθούν ότι μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,- 1,5 % του ΑΕΠ.
Επίσης θα πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες και για κόκκινα δάνεια αλλά και για τις αποκρατικοποιήσεις παρότι στα δύο αυτά θέματα οι διαφορές που εντοπίζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι μεγάλα ειδικά σε θέματα στρατηγικού χαρακτήρα.
Η ελληνική πλευρά επιμένει στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μια γενναιόδωρη προστασία των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ενώ στις αποκρατικοποιήσεις δεν δέχεται να δεσμευτεί σε μαξιμαλιστικούς όρους για έσοδα ύψους 19 δις ευρώ μέχρι και το 2020 όπως προέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα.
Μικρή ανάσα
Πάντως τα 300 εκατ. ευρώ για το πρώτο μέρος της δόσης συνολικού ύψους 1,56 δις ευρώ που θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι και τις 5 Ιουνίου είναι διαθέσιμα εδώ και κάποιες ημέρες βγάζοντας την Κυβέρνηση από το άγχος να πετύχει συμφωνία πριν από τις 5 Ιουνίου.
Με την εξασφάλιση του ποσού και την πληρωμή του πρώτου μέρους της δόσης υπάρχει ακόμη ένα περιθώριο λίγων ημερών για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.
Η συνολική δόση των 1,56 δις θα συμπληρωθεί με άλλες τρείς υπο-δόσεις. Η πρώτη έρχεται στις 12 του επόμενου μήνα (360 εκ ευρώ) η επόμενη στις 16 Ιουνίου (560 εκ ευρώ) και η τελευταία (340 εκ ευρώ) στις 19 του επόμενου μήνα.
Το κακό είναι ότι για δεύτερη φορά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε με στάση πληρωμών (η πρώτη φορά ήταν για τα 760 εκ ευρώ του Απριλίου και τώρα σε τηλεφωνική επαφή που είχε την Παρασκευή με την Ουάσιγκτον) για να έρθει στην συνέχεια να διαψεύσει το εαυτό του εμφανίζοντας ως διαθέσιμα , τα ποσά που απαιτούνταν.