Του Τάσου Δασόπουλου
Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια τεχνική συμφωνία έδειξαν χθες η Γερμανίδα Καγελάριος Α. Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Φ. Ολάντ στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την Ρίγα της Λετονίας αποκλείοντας οριστικά κάθε ενδεχόμενο πολιτικής λύσης.
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες επέμειναν στο ότι στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμμετέχει και το ΔΝΤ μέχρι να ολοκληρωθεί.
Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιέχει όλα τα θέματα των «κόκκινων γραμμών» μη εξαιρουμένων.
Έτσι αποκλείστηκε και η συμφωνία των δύο σταδίων. ‘Ολοι θέλουν μια οριστική συμφωνία για όλα για να μπορούν στην συνέχεια να συζητήσουν σταδιακή εφαρμογή με μια σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας.
Την ίδια ώρα η τεχνική διαπραγμάτευση δεν περνά τις καλύτερες ώρες της.
Χθες είχαμε νέα εμπλοκή στο θέμα του ΦΠΑ με τους εκπροσώπους των δανειστών να παρουσιάζουν ένα νέο σενάριο με το βασικό συντελεστή στο 23% ένα χαμηλό στο 11% και την ελληνική πλευρά να επιμένει στο δικό της σενάριο για τρείς συντελεστές (22%, 14% και 7%) και στο τέλος της ημέρας το «σχεδόν κλεισμένο» θέμα του ΦΠΑ παρέμεινε … ορθάνοιχτο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν με το τρόπο αυτό ότι δεν ικανοποιούνται με τις υποχωρήσεις της Αθήνας στο να «ανοίξει» κάποια θέματα.
Θέλουν να αποφασιστούν μέτρα τα οποία δεν θα μπορούν να απέχουν πολύ από το πρόγραμμα που άφησε στην μέση η προηγούμενη Κυβέρνηση .Αλλιώς το ΔΝΤ θα είναι εκτός.
Κατά την χθεσινή ημέρα συζητήθηκαν επίσης το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό και το θέμα της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς και εκεί να υπάρξει σημαντική πρόοδο.
Στο δημοσιονομικό κενό Ελλάδα και δανειστές απέχουν ακόμη κατά 3-3,5 δις ευρώ νέα μέτρα για να μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει ένα ορατό πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ.
Στο ασφαλιστικό οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν άλλη μια φορά τις διαφορές τους για τον τρόπο με τον οποί βλέπουν να κλείνει το έλλειμμα ύψους περίπου 2 δις ευρώ που αναμένεται να παρουσιάσουν στο τέλος του χρόνου τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το ίδιο και στο θέμα των εργασιακών όπου επίσης οι δύο πλευρές επανέλαβαν αυτά που λένε όλο αυτόν τον καιρό.
Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι δανειστές επιμένουν στο να μην υπάρξει γενναιόδωρη προστασία από τους πλειστηριασμούς ενώ θέλουν συνολική συμφωνία και για τα δάνεια των νοικοκυριών.
Εχθρός της Ελλάδας είναι ο χρόνος που απομένει μέχρι να αρχίσουν οι λήξεις των επιμέρους δόσεων του ΔΝΤ για τον Ιούνιο Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 300 εκ ευρώ στις 5 Ιουνίου 360 εκ ευρώ στις 12 Ιουνίου στις 16 Ιουνίου 560 εκ ευρώ και στις 19 Ιουνίου τα τελευταία 340 εκ ευρώ.
Χωρίς κάποιας μορφής χρηματοδότηση η Ελλάδα θα είναι δύσκολο (αδύνατο κατά το ΔΝΤ) να αποπληρώσει την συνολική δόσης τω περίπου 1,6 δις ευρώ αφού ο εσωτερικός δανεισμός έχει σχεδόν εξαντληθεί και περί τα μέσα του μήνα θα τεθεί ξανά το διλημμα «μισθοί και συντάξεις ή ΔΝΤ» που θα είναι δύσκολο να απαντηθεί αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Τελευταία ελπίδα για την Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Commission κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.