«Nein» από τους δανειστές στη νέα ελληνική πρόταση

Του Τάσου Δασόπουλου

 

‘Oχι και στην συμβιβαστική πρόταση για δημοσιονομικό κενό και ΦΠΑ που παρουσίασε η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης είπαν οι δανειστές ζητώντας ακόμη περισσότερα λίγες μόνο ώρες πριν ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας συναντηθεί για τέταρτη φορά στις Βρυξέλλες με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Α. Μέρκελ τον Γάλλο πρόεδρο κ. Φ. Ολάντ.

Η βασική διαφωνία ήταν και πάλι ο στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016.

Η ελληνική πρόταση παρουσίασε μια επιμέρους πρόταση στην οποία το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει στο 0,75% του ΑΕΠ για το 2015 και το 1,75% το 2016 αντί των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ και 1,5% του ΑΕΠ αντιστοίχως που είχαν προτείνει με την πρόταση των 47 σελίδων την περασμένη Πέμπτη.

Η συμβιβαστική αυτή πρόταση απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι επιμένουν στην αρχική του πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% του ΑΕΠ το 2016.

Μάλιστα κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι μπορεί να είναι λίγο πιο ελαστικοί για το νέο καθεστώς ΦΠΑ και το ασφαλιστικό αλλά δεν κάνουν βήμα πίσω σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο λόγος είναι απλός: Αν η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις περικοπές ύψους περίπου 1 δις ευρώ στο ασφαλιστικό (0,5% του ΑΕΠ) ή την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ έτσι ώστε να προκύπτουν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ ( περίπου 1,9 δις ευρώ) όπως ζητούσε η πρόταση των δανειστών, μπορεί να το κάνει . Φτάνει βέβαια να παρουσιάσει και να εφαρμόσει μέτρα «καλής ποιότητας», δηλαδή με καλή εισπραξιμότητα , που θα έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Δεν θα δεχθούν όμως με τίποτα η Ελλάδα να παρεκκλίνει από την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει μπεί εδώ και πέντε χρόνια και να αφήσει το χρέος της να πάρει μόνιμη ανοδική πορεία.

Παρόλα αυτά δεν ήταν το ίδιο κατηγοριματικοί με το νέο σενάριο για το ΦΠΑ με τους τρείς συντελεστές όπου ο υψηλός παραμένει στο 23% ο μεσαίος αυξάνεται από το 11% στο 12% και θα υπάρχει και ένας τρίτος με 6% μόνο για τα φάρμακα.

Τα περισσότερα από τα τρόφιμα ο τουρισμός οι μεταφορές και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ θα φορολογούνται με τον μεσαίο συντελεστή ενώ καταργείται και η έκπτωση του 30% στα νησιά . Με βάση το σενάριο αυτό τα επιπλέον έσοδα φτάνουν τα 1,36 δις ευρώ που είναι σ αφώς πιο κοντά στα 1,86 δις ευρώ που ζητούν οι δανειστές σε σχέση με το αρχικό ελληνικό σενάριο που θα είχε πρόσθετα έσοδα ύψους 900 εκ ευρώ.

Ως εναλλακτική – αν και το σχέδιο αυτό δεν γίνει τελικά αποδεκτό – υπάρχει και αυτό που προβλέπει του ίδιος συντελεστές με τους σημερινούς&23% 13% και 6,5% ( αλλά με σημαντικές μετατάξεις των τροφίμων και πάλι χωρίς την έκπτωση στα νησιά.

Μαζί με τις νέες προτάσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους και το ΦΠΑ ο υπουργός επικρατείας κ. Νίκος Παπάς ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης μετέφεραν σε όλους του συνομιλητές τους στις Βρυξέλλες ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει καμμία συμφωνία αν δεν υπάρχει δέσμευση από τους πιστωτές για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και μια μεθοδολογία για την μείωση του χρέους.

Πληροφορίες οι οποίες διαψεύστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ήθελαν την ελληνική ομάδα να έχει βάλει από χθες το βράδυ στο τραπέζι ένα τρίτο εναλλακτικό σχέδιο εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής…

 

Exit mobile version