Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ για τον αριθμό των φορέων του Δημοσίου

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή των αριθμών των φορέων και των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Αφορμή αποτέλεσε το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής, που αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι φορείς του Δημοσίου (στενού και ευρύτερου) αυξήθηκαν από 227 το 2015 σε 374 το 2017 (αύξηση 65%), ενώ τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι πλέον 1.211 από 1.068 προ διετίας (αύξηση 13,5%). Η διόγκωση αυτή των φορέων συνέβαλε, όπως γράφει η εφημερίδα, σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο: από 686.824 τον Δεκέμβριο του 2015 σε 712.716 τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαιωνίζει μια από τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος. Ενώ θα έπρεπε για κάθε τέσσερις υπαλλήλους που αποχωρούν να προσλαμβάνεται ένας, αυξάνει κατά χιλιάδες τους Δημόσιους Υπαλλήλους και στέλνει το λογαριασμό στους φορολογούμενους. Παράλληλα, από τους 1730 φορείς της γενικής Κυβέρνησης, μόνο 16 έχουν καταθέσει στοιχεία για το προσωπικό τους και αυτά ελλιπή.

Η Κυβέρνηση δεν προχωρά το ψηφιακό οργανόγραμμα, γιατί τότε θα αποκαλυφθούν οι αόρατοι μισθοδοτούμενοι και τα ρουσφέτια της στο Δημόσιο», δήλωσε σχετικά ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς.

Η απάντηση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

«Οι αριθμοί εκδικούνται» απαντά το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζοντας ότι «Η Νέα Δημοκρατία, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης από την Κυβέρνηση και την προετοιμασία της οριστικής εξόδου της χώρας από την επιτροπεία, έχει χάσει πια κάθε στοιχείο αξιοπιστίας και πολιτικής σοβαρότητας».

«Διαφορετικά, πώς να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι επικαλείται στοιχεία που την εκθέτουν ανεπανόρθωτα, προκαλώντας τη κοινή λογική…

Επικαλείται, δηλαδή, τα Ειδικά Τεύχη της «ΕΡΓΑΝΗ» για τα έτη 2015 και 2017, για να εμφανίσει δήθεν αύξηση φορέων του Δημοσίου, από 227 σε 374.

Μόνο που ξέχασαν να ανασύρουν από τα συρτάρια τους το ίδιο δελτίο και για το 2014, σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των φορέων του Δημοσίου ήταν 967» αναφέρει και συνεχίζει:

«Με βάση, λοιπόν, τα μαθηματικά της ΝΔ, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το που ανέλαβε την Κυβέρνηση κατήργησε 740 (967 – 227) φορείς του Δημοσίου.

Όμως, επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι και κάποιοι είμαστε και πολιτικά σοβαροί, είναι γνωστό ότι το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» δεν μετρά φορείς του Δημοσίου, ούτε δημοσίους υπαλλήλους, αλλά φορείς που απασχόλησαν περιστασιακά εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου».

«Η αλήθεια, λοιπόν, έχει ως εξής: οι φορείς του Δημοσίου καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ (Ανεξάρτητη Αρχή) και το προσωπικό του Δημοσίου από την «Απογραφή», δηλαδή το ηλεκτρονικό Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού, που είναι ελεύθερα προσβάσιμο και σύμφωνα με το οποίο:

ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Δεκέμβριος 2014: 576.856

Οκτώβριος 2017: 566.763

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό

Δεκέμβριος 2014: (Αγνοούνται… αόρατοι).

Δεκέμβριος 2015: 48.084

Οκτώβριος 2017: 47.472

Παρότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε στοχευμένες προσλήψεις στις δομές του κοινωνικού κράτους, που η ΝΔ διέλυσε, ωστόσο αυτές έγιναν με ορθολογικό τρόπο και διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Μάλιστα, η αξιοπιστία των στοιχείων έχει αναγνωριστεί από τους Θεσμούς, παρά τη σπέκουλα παραπληροφόρησης, που οργανώνεται καθημερινά σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Καταλαβαίνουμε την απόγνωση των στελεχών της ΝΔ, δεδομένου ότι η υλοποίηση της ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση τυγχάνει της απολύτου αποδοχής της ελληνικής κοινωνίας, όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων.

Δεν είναι, όμως, λόγος να εφεύρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης νέους μαθηματικούς τύπους και θεωρήματα. Ας μείνουν σε αυτά που ξέρουν και υπηρετούν με συνέπεια: συναρτήσεις τύπου 4:2:1, προσλήψεις κουμπάρων, κολλητών, αφισοκολλητών και «αρίστων», αρκεί να περνούν έξω από την πόρτα του κόμματος.

Παρά την προσπάθεια κατασυκοφάντησης, προχωρούμε ακάθεκτοι στην ανασυγκρότηση του κράτους, βασικοί πυλώνες της οποίας αποτελούν η αποκομματικοποίηση του κράτους, η απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων και η ενίσχυση κρίσιμων τομέων του κοινωνικού κράτους», επισημαίνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.


Exit mobile version