Με τη συμμετοχή της Ελλάδας, με 4 μαχητικά F-16, διοργανώθηκε στην αεροπορική βάση του Σλέσβιγκ στην Γερμανία η μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ TIGER MEET 2024. Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Ένδεκα Πολεμικές Αεροπορίες του ΝΑΤΟ συν δύο χώρες με παρατηρητές έδωσαν ραντεβού επί 10 ημέρες – από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στη μεγαλύτερη άσκηση των μοιρών «Τίγρεων» στο Schleswig της Γερμανίας στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Αεροπορικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας «NATO Tiger Meet 24».
H Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με 4 αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό, από την 335 Μοίρα «ΤΙΓΡΗΣ» της 116 Πτέρυγας Μάχης ενώ συνολικά έλαβαν μέρος στην άσκηση 65 αεροσκάφη από 11 χώρες μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Γερμανία και η Τσεχία.
Η 335 Μοίρα συμμετείχε σε αποστολές Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operations – COMAO), καλύπτοντας όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων σε ρεαλιστικά τακτικά σενάρια.
Η 335 Μοίρα “Τίγρης” είναι η παλαιότερη Μοίρα της ΠΑ, αφού συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς.
Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν τουλάχιστον μία μοίρα με μία τίγρη στο οικόσημό τους.
Στην Γερμανία υπάρχουν δύο αποκαλούμενες μοίρες Tiger που είναι πλήρη μέλη της ομπρέλας οργάνωσης NATO Tiger Association. Οι «51 Τίγρεις» της Τακτικής Πολεμικής Αεροπορίας Μοίρας 51 «Immelmann» είναι πλήρες μέλος της Ένωσης Τίγρης του ΝΑΤΟ από το 1994. Οι Βαυαροί Tigers από το Neuburg ανέλαβαν το λεγόμενο Tiger Spirit το 2013 από τους “321 Lechfeld Tigers” της διαλυμένης Μοίρας Βομβαρδιστικών Μαχητών 32.
Σκοπός αυτής της άσκησης είναι η εντατικοποίηση της συνεργασίας με τα άλλα συμμετέχοντα έθνη. Η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων σχετίζεται με την αεροπορία και τις τεχνικές πτυχές. Στην πρώτη περίπτωση, η ενημέρωση και η κοινή παρακολούθηση της αποστολής, αποδεικνύονται ιδιαίτερα πολύτιμες. Η ανταλλαγή γνώσεων, τεχνολογιών και πολιτιστικών αξιών προάγει την καινοτομία και την κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα εμπλεκόμενα έθνη επωφελούνται από τις κοινές εμπειρίες και την πρόοδο.
Το κράτος υποδοχής εκδίδει ένα καθημερινό φανταστικό σενάριο που γίνεται όλο και πιο περίπλοκο όσο διαρκεί η άσκηση. Σε μια επιχείρηση συνδυασμένου εναέριου πολέμου (στα αγγλικά: Composite Air Operation, COMAO), εκπαιδεύεται η αλληλεπίδραση μεγάλου αριθμού πόρων αεροπορικού πολέμου με ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και τομέων εφαρμογής. Κατά τη διάρκεια των αποστολών, οι πιλότοι αναλαμβάνουν εναλλάξ τον ρόλο του επιτιθέμενου και του υπερασπιστή.
Δείτε κι άλλες φωτογραφίες