Εφτά πλοία του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο Αιγαίο με στόχο να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Ο Γερμανός διοικητής Γιοργκ Κλάιν βρίσκεται καθ οδόν με το πλοίο «Bonn». Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της επιχείρησης δεν παρατηρούνται αξιοσημείωτες επιτυχίες. Ο Γερμανός ναύαρχος εκτιμά πάντως πως η επιχείρηση εξελίσσεται καλά:
«Πιστεύω πως είναι πολύ νωρίς να προχωρήσουμε σε μια αξιολόγηση. Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ μόλις ξεκίνησε. Δεν πρόκειται όμως μόνο για την παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε. Για παράδειγμα η οργάνωση των διακινητών μπορεί να επηρεάσει τους αριθμούς σχετικά με την προμήθεια πλοιαρίων ή σωσιβίων. Αλλά ακόμα και οι καιρικές συνθήκες ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν. Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να εξάγουμε ακριβή συμπεράσματα. Έχουμε τώρα περισσότερα πλοία επί τόπου και κάθε μέρα συλλέγουμε πολύτιμα στοιχεία».
Όπως λέει ο Γερμανός διοικητής τα εφτά πλοία του ΝΑΤΟ επιχειρούν στην περιοχή της Λέσβου και επιβλέπουν μια ακτογραμμή 100 χιλιομέτρων. Ωστόσο δεν είναι δυνατή μια ακριβής επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων όπως συμβαίνει με τα χερσαία. Προβλέπεται μια επέκταση της επιχείρησης, ενώ καθ οδόν βρίσκονται δυνάμεις της Frontex και του ελληνικού και τουρκικού ναυτικού.
Άριστη συνεργασία όλων των πλευρών
Παρ όλες όμως αυτές τις δυνάμεις το προσφυγικό ρεύμα δεν ανακόπτεται.
«Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Όταν είμαστε εκεί αυτό λειτουργεί. Αλλά οι διακινητές είναι πολύ ευέλικτοι και μετατοπίζουν τα κέντρα βάρους. Εάν πάρουμε τους αριθμούς των προηγούμενων εβδομάδων μιλάμε για 20 έως 40 πλοία την ημέρα. Τα πλοία αυτά αναζητούν τους δρόμους τους ανάλογα με το πώς εμείς τοποθετούμαστε. Όταν κλείνει ο δρόμος για την Λέσβο οι μεταναστευτικές ροές θα αναζητήσουν άλλους δρόμους. Για το λόγο αυτό έχει σχεδιαστεί οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ να επεκταθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σε άλλες ακτές του Αιγαίου.»
Ο Γιοργκ Κλάιν υπογραμμίζει πως η συνεργασία είναι άριστη τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις τουρκικές αρχές καθώς και η συνεργασία του ναυτικού των δυο χωρών. Τέλος στην ερώτηση τι θα γινόταν εάν το πλοίο «Βonn» έσωζε πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κίνδυνο απαντά:
«Οι ναυτικοί βοηθούν άλλους ναυτικούς που βρίσκονται σε κίνδυνο πάντα – ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το χρώμα του δέρματος, την θρησκεία. Αυτό επιτάσσει το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία δήλωσε πως είναι πρόθυμη να δεχθεί πίσω τους διασωθέντες πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει ότι θα γύριζαν πίσω ακόμα και εάν περισυλλέγονταν σε ελληνικά ύδατα. Αυτό κατά βάση είναι επιτρεπτό από τον νόμο».
Πηγή: DW