Ναταλί Λουαζό – Υπουργός Γαλλίας: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις

Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, υπό την Αγγελα Μέρκελ, θα είναι «αποφασιστικά στρατευμένη υπέρ της Ευρώπης» δηλώνει η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Προσθέτει δε, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος «έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις σε σημαντικούς τομείς» από τον Δεκέμβριο του 2017.

Στη μεγάλη πρόκληση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, λέει ότι χρειάζεται «καλύτερη ενσωμάτωση των προσφύγων και καλύτερη αποτροπή των παράνομων μεταναστών». Η Γαλλία, τονίζει, επιθυμεί την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσει τους διασυνοριακούς ελέγχους και θα προωθήσει κοινούς κανόνες για το άσυλο και την αλληλεγγύη στο εσωτερικό της ΕΕ.

Η κ. Λουαζό αναγνωρίζει τις οικονομικές δυσκολίες που συνεπάγεται η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αλλά υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει καινούργιους πόρους για να στηρίξει την ευρωπαϊκή κυριαρχία της σε πρωτοπόρους τομείς όπως η ψηφιακή οικονομία και το περιβάλλον.

Θεωρεί χρήσιμο, τα ταμεία συνοχής να στηρίξουν τη φορολογική και κοινωνική σύγκλιση, καθώς και τον σεβασμό του Κράτους δικαίου, υπενθυμίζοντας το μήνυμα που απέστειλε ο Πρόεδρος Μακρόν από την Αθήνα, όπου δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή συνοχή πρέπει, επίσης, να είναι και μια συνοχή «αξιών και δικαιωμάτων».

Τέλος, για την Ελλάδα δηλώνει ότι «είναι ήδη ορατά θετικά μηνύματα και σημάδια που δείχνουν την ικανότητά της να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις» και υποσχέθηκε, η Γαλλία να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, ώστε μέχρι το καλοκαίρι του 2018, να επιστρέψει η χώρα σε θετική πορεία.

Ακολουθεί η συνέντευξη της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ: Πώς βλέπετε να διαμορφώνονται οι γαλλογερμανικές σχέσεις, αν σχηματιστεί κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών και πόσο μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει ο Πρόεδρος Μακρόν στα θέματα της δημοκρατίας-έχει μιλήσει μεταξύ άλλων για πανευρωπαϊκή εκλογή ευρωβουλευτών- και της οικονομίας- έχει μιλήσει εναντίον του φορολογικού ντάμπινγκ και έχει ζητήσει προϋπολογισμό της ευρωζώνης.

Απ: Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία εφόσον πρόκειται για μια χώρα στην οποία η Γαλλία βρίσκεται πολύ κοντά. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι πρέπον να σχολιάσω την εσωτερική πολιτική μιας χώρας φίλης και εταίρου, όσο κοντινή και αν είναι. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι η επόμενη γερμανική Κυβέρνηση, υπό τη διεύθυνση της Άγγελα Μέρκελ θα είναι αποφασιστικά στρατευμένη υπέρ της Ευρώπης και χαιρόμαστε για αυτό.

Οι προτάσεις που έκανε ο Πρόεδρος Μακρόν για την επανίδρυση της Ευρώπης έγιναν καλά αποδεκτές από τους Γερμανούς εταίρους μας και, κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο του 2017, ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος προετοίμασαν ήδη το έδαφος σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε σημαντικούς τομείς όπως η παιδεία και ο πολιτισμός, η κοινωνική σύγκλιση… Για την αναγκαία μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, γνωρίζουμε πόσο ευαίσθητα είναι τα θέματα αυτά, όμως τα πράγματα προχωρούν. Εργαζόμαστε μαζί με τους εταίρους μας, ειδικότερα με τη Γερμανία, για μια άτυπη Σύνοδο των μελών της ευρωζώνης που θα οργανωθεί τον Μάρτιο και φιλοδοξία μας είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει τον Ιούνιο έναν οδικό χάρτη πάνω σε αυτό το θέμα.

Σχετικά με τα υπερεθνικά ψηφοδέλτια, δεν πρόκειται για βουλευτές «εκτός επικράτειας», αλλά για βουλευτές εκλεγμένους σε μιαν ευρωπαϊκή περιφέρεια. Γιατί θα έπρεπε να περιοριστούμε στο να παραμείνουν οι ευρωεκλογές 28, σύντομα 27, εθνικές συζητήσεις στεγανές και παράλληλες, που ο καθένας θα αναπτύξει στη χώρα του; Η εκλογή ευρωβουλευτών από υπερεθνικά ψηφοδέλτια θα οδηγήσει πραγματικά στην ενσάρκωση της ευρωπαϊκής συζήτησης.

Ερ: Ποια πολιτική βλέπετε ότι πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ στο μεταναστευτικό, τόσο ως προς το άσυλο όσο και ως προς την αναπτυξιακή πολιτική, δεδομένου ότι είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που θα διαρκέσει και δεν υπάρχει ενιαία γνώμη στα κράτη-μέλη

Απ: Το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συμπολιτών μας, οι οποίοι καταλαβαίνουν πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορέσουμε να δράσουμε πραγματικά. Η Ευρώπη πρέπει να είναι αποτελεσματικότερη τόσο για την καλύτερη ενσωμάτωση των προσφύγων όσο και για να αποτρέπει καλύτερα τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Οπωσδήποτε υπάρχουν θέσεις που πρέπει να συγκλίνουν σχετικά με τον τρόπο που θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, όμως η διαπίστωση είναι κοινή : χρειάζεται περισσότερη συνοχή και αποτελεσματικότητα στις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Η Γαλλία επιθυμεί να επιταχύνει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στο θέμα του ασύλου, του μεταναστευτικού και της κοινής ασφάλειας που θα επιτρέψει αφενός την ενίσχυση των μέσων διασυνοριακού ελέγχου και αφετέρου, να έχουμε κανόνες σαφείς και κοινούς για το άσυλο και την αλληλεγγύη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενθαρρύνουμε επίσης μιαν αποφασιστική δράση απέναντι στις χώρες τράνζιτ και στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Η Γαλλία επιθυμεί ακόμη να γίνεται μια σαφής διαφοροποίηση ώστε να λαμβάνουν καλύτερα βοήθεια όσοι προφανώς βρίσκονται σε ανάγκη προστασίας και για την αντιμετώπιση της παράνομης οικονομικής μετανάστευσης. Και σε αυτό το θέμα έχουμε διατυπώσει προτάσεις.

Είναι ένα θέμα προτεραιότητας: στις 6 Φεβρουαρίου, ο Jean-Yves Le Drian συμμετείχε σε μιαν υπουργική διάσκεψη στη Ρώμη για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών υποδοχής, των χωρών τράνζιτ και των χωρών αναχώρησης στον τομέα της καταπολέμησης της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, του λαθρεμπορίου και της εκμετάλλευσης καθώς και στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

ΕΡ: Τι επιπτώσεις πιστεύετε ότι θα έχει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και ευρύτερα, στην απασχόληση και στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου;

Νομίζω ότι πρέπει να πούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να πληρώνει με 27 μέλη όσα χρηματοδοτούσε με 28, μετά από την αναχώρηση ενός κράτους καθαρά συνεισφέροντος, χωρίς βαθιές αλλαγές. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν πρέπει η αναχώρηση των Βρετανών να μας οδηγήσει σε αναθεώρηση προς τα κάτω των φιλοδοξιών μας. Υπάρχουν νέες προτεραιότητες: οι Ευρωπαίοι πολίτες προσδοκούν μιαν Ευρώπη ταυτόχρονα ισχυρότερη και περισσότερο προστατευτική. Η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα παραμένουν στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους. Και δεν υποτιμώ, βέβαια, τη σημασία των πολιτικών συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην κάθε επικράτεια. Για αυτό, χρειάζονται κατάλληλα δημοσιονομικά μέσα.

Η διαπραγμάτευση του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου πρέπει να αποτελέσει την ιστορική ευκαιρία να τεθεί τέρμα στην πρακτική των εκπτώσεων που έχουν πολλαπλασιαστεί από την ώρα της « βρετανικής επιταγής ». Επίσης, είναι ώρα να προχωρήσουμε προς νέους πόρους που να ενσαρκώνουν την ευρωπαϊκή κυριαρχία και το ευρωπαϊκό μοντέλο, για παράδειγμα στον ψηφιακό τομέα ή στο περιβάλλον.

Το Brexit είναι μια κυρίαρχη απόφαση του βρετανικού λαού για την οποία λυπούμεθα αλλά την σεβόμαστε. Στο εξής πρέπει να προετοιμάσουμε την οργανωμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και να επινοήσουμε εκ νέου μια σχέση με αυτόν τον εταίρο. Θέση του Συμβουλίου είναι ότι η μεταβατική περίοδος που θα ανοίξει στις 30 Μαρτίου 2019, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ένωση, θα πρέπει να κλείσει την 31η Δεκεμβρίου 2020, ώστε να δοθεί στους πολίτες και τους οικονομικούς παράγοντες μια σαφής ημερομηνία αλλά επίσης και για να παραμείνουμε στο υπάρχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, που δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερ: Οδεύοντας προς το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, μετά το 2020, πιστεύετε ότι απειλείται η πολιτική συνοχής, καθώς στα χρόνια της κρίσης έχουν μεγαλώσει οι οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και εντός των κρατών;

Απ: Η πολιτική συνοχής αποβλέπει στην διευκόλυνση τόσο της οικονομικής όσο και της κοινωνικής σύγκλισης των Κρατών μελών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρώ χρήσιμο τα ταμεία συνοχής να στηρίζουν περισσότερο εργαλεία φορολογικής σύγκλισης, κοινωνικής σύγκλισης, καθώς και σεβασμού του Κράτους δικαίου. Είναι, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον αμφισβητήσιμο μια χώρα που λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια για την υλοποίηση ορισμένων στόχων να αναπτύσσει, ταυτόχρονα, χάρη σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις, εθνικές πολιτικές αντίθετες με αυτούς τους στόχους. Ο Πρόεδρος Μακρόν απηύθυνε αυτό το μήνυμα, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή συνοχή πρέπει επίσης να είναι και μια συνοχή “αξιών και δικαιωμάτων”.

‘Αλλωστε από την Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Μακρόν απηύθυνε αυτό το μήνυμα, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή συνοχή πρέπει επίσης να είναι και μια συνοχή “αξιών και δικαιωμάτων”.

ΕΡ: Η Ελλάδα έχει φτωχοποιηθεί και δέχεται δυσανάλογα, για το μέγεθός της, μεταναστευτικά κύματα, αλλά από την άλλη πλευρά είναι η πύλη για το χτίσιμο των σχέσεων της Ευρώπης με χώρες στρατηγικής σημασίας όπως η Κίνα και ευρύτερα με την Ασία και την Αφρική. Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε την Ελλάδα για να εκφωνήσει τον πρώτο του βαρυσήμαντο πολιτικά λόγο. Ποια προοπτική βλέπετε για την Ελλάδα;

Απ: Ο Πρόεδρος Μακρόν επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα για να μιλήσει για τη δημοκρατία και για την επανίδρυση της Ευρώπης. Ποιο μέρος θα μπορούσε να ήταν περισσότερο συμβολικό και συγκεκριμένο για να μιλήσουμε για το πεπρωμένο της Ευρώπης !

Εδώ και 10 χρόνια η Ελλάδα έζησε μια πολύ δύσκολη περίοδο και πλήρωσε πολύ ακριβά λάθη του παρελθόντος. Αποτέλεσε μια μείζονα κρίση για την Ευρώπη, από την οποία πρέπει μαζί να εξαγάγουμε διδάγματα. Ακριβώς για αυτό η Γαλλία προτείνει την μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ: για να μην ξαναβρεθούμε ευάλωτοι μπροστά σε μια κρίση.

Σήμερα γνωρίζουμε καλά ότι η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, είναι στην πρώτη γραμμή μιας μαζικής εισρoής μεταvαστώv. Η Γαλλία υποστήριζε πάντα ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη απαιτεί ευθύνη – οι χώρες άφιξης των μεταναστών φέρουν τη βασική ευθύνη για την επεξεργασία της αίτησης ασύλου τους – αλλά και αλληλεγγύη. Οι δύο αυτές έννοιες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Χωρίς την αλληλεγγύη, το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει νόημα.

Και παρά αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, θετικά μηνύματα είναι ήδη ορατά στην Ελλάδα, σημάδια που δείχνουν την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η Γαλλία θέλει να συνοδεύσει την Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο όπου επανέρχεται η εμπιστοσύνη. Η Γαλλία είναι άλλωστε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για να επιτύχουμε, μέχρι το καλοκαίρι του 2018, την τήρηση όλων των δεσμεύσεων και να επιστρέψουμε σε μια θετική πορεία για τη χώρα σας.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


Exit mobile version