Ο γόρδιος δεσμός της υπόθεσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών που καλείται να λύσει η ελληνική κυβέρνηση απασχολεί το γερμανικό δίκτυο n-tv.
Ειδικότερα σε σχόλιο της ιστοσελίδας του γερμανικού καναλιού αναφέρεται πως: «Σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τσίπρα αρνηθεί την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία θα πρέπει να αναμένει εχθρική αντίδραση από την Άγκυρα. Αν όμως τους εκδώσει η Αθήνα ενδέχεται να κατηγορηθεί για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπάρχει όμως και μια τρίτη δυνατότητα. Με δεδομένο ότι οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, η υπόθεσή τους θα μπορούσε να εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Υπάρχουν μάλιστα δικαστικά προηγούμενα, όπως η περίπτωση του γερμανού Γενς Ζέρινγκ, την έκδοση του οποίου ζητούσαν οι ΗΠΑ από την Βρετανία κατηγορώντας τον για διπλή δολοφονία.
Οι δικαστές στο Στρασβούργο αποφάσισαν ότι ο Ζέρινγκ θα μπορούσε να εκδοθεί υπό την προϋπόθεση ότι στις ΗΠΑ δεν θα του επιβάλλονταν η θανατική ποινή. Σε μια άλλη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγόρευσε στην Βρετανία να εκδώσει στην Ινδία τον Καραμγίτ Σινγκ Σαχάλ, ο οποίος ως μέλος της θρησκευτικής κοινότητας των Σιχ στήριξε το 1984 κίνημα για την απόσχιση της ινδικής επαρχίας Πουντζάμπ.
Ο Σαχάλ συνελήφθη στην Ινδία και βασανίστηκε. Μετά την απελευθέρωσή του επέστεψε στην Βρετανία όπου διέμενε. Η βρετανική κυβέρνηση ωστόσο θέλησε να τον εκδώσει χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαγόρευσε ωστόσο την έκδοση επικαλούμενη το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο απαγορεύει τα βασανιστήρια. Εννοείται ότι η περίπτωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών είναι διαφορετική. Όμως η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνιστά μια λύση, την οποία οφείλει να σεβαστεί κάθε κυβέρνηση».