Η συμφωνία με τους δανειστές και η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει πριν -ή ελάχιστα μετά- το ορθόδοξο Πάσχα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Bloomberg, στο πλαίσιο σημερινού δημοσιεύματος του διεθνούς πρακτορείου με τίτλο “Η Ελλάδα “δείχνει” το ΔΝΤ για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες”.
Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί, την ώρα που “με την Κομισιόν έχουμε σχεδόν ταυτόσημες θέσεις και αυτό που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες είναι να μετατρέψουμε το “σχεδόν ταυτόσημες” σε “ταυτόσημες””, προσθέτοντας ότι οι εναπομείνασες διαφωνίες εστιάζονται στα “κόκκινα δάνεια”, ενώ οι θέσεις είναι πολύ πιο κοντά στο ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των εισοδημάτων.
Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ περί ελάφρυνσης του χρέους, η οποία συμπίπτει με το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει ο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι το Ταμείο συνοδεύει την τοποθέτησή του για το χρέος με επιπλέον σκληρά μέτρα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Ιουλίου και τα οποία θα λειτουργούσαν καταστρεπτικά για την ελληνική οικονομία, ενώ σημείωσε ότι το χρέος που το ΔΝΤ ζητά να ελαφρυνθεί δεν του ανήκει καν.
“Είναι σα να μας ζητούν να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και να μας υπόσχονται ότι… κάποιος άλλος θα μας πάρει παγωτό”, είπε ενώ επισήμανε ότι “το ΔΝΤ λέει διαρκώς ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα- αλλά τα νούμερα του ΔΝΤ σχεδόν ποτέ δεν βγαίνουν”. “Δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα στοιχεία, όχι απλά για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνουν, αλλά και για το σημείο εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας”, προσέθεσε.
Το Bloomberg επικαλείται, επίσης, σημείωμα του στρατηγικού αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή έγραψε ότι “η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ θα πρέπει πραγματικά να τα κάνουν θάλασσα για να στραβώσουν τα πράγματα αυτή τη φορά”.
Ακόμη, το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν κέρδη λόγω των προσδοκιών για συμφωνία.