«Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Και έλλειψη εμπιστοσύνης, σημαίνει έλλειμμα επενδύσεων» δηλώνει ο Ραλφ Μπρίνκχαους, ένα από το πρόσωπα με υψηλή επιρροή στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και υπεύθυνος για θέματα δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης», το υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας αναφέρεται στα όσα περιμένει η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, από την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση της.
Η ανάκτηση εμπιστοσύνης είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να πετύχουμε τώρα, λέει, μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιάννη Σεϊτανίδη, ο κ . Μπρίνκχαους και σημειώνει: «Και είναι, επίσης, αναγκαίο για την Ελλάδα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι χωρίς δομικές αλλαγές δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτούμε από την Ελλάδα, αυτό που απαιτούμε και από τον δικό μας λαό, και δεν μπορώ να πω ότι είναι σκληρό.
Για την Ελλάδα, το πρόγραμμα είναι ο μόνος δρόμος για να βγει από την κρίση. Κάθε ταξίδι ξεκινά με ένα πρώτο βήμα και η Ελλάδα έχει κάνει κάποια βήματα αυτά τα τελευταία χρόνια, όμως αυτό είναι μαραθώνιος, όχι διαδρομή 5 χλμ.».
Αναφορικά με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μπρίνκχαους αναφέρει: «Το σημαντικό για εμάς είναι να τηρήσει αυτά που μας υποσχέθηκε. Το να φτάσουμε σ’ αυτό το πρόγραμμα ήταν μια μακρά και επίπονη διαδικασία για όλους τους εμπλεκόμενους. Η Ελλάδα τελικά συνεργάστηκε και μας έδειξε κάποια καλή πίστη, εφαρμόζοντας κάποια μέτρα προτεραιότητας».
Το πρόγραμμα, υποστηρίζει, «είναι για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί» και προσθέτει ότι « εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό το τι θα βγάλουν από αυτό».
Ο Γερμανός πολιτικός δεν “βλέπει” καμία σύνδεση μεταξύ “ελάφρυνσης χρέους” και του βασικότερου προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, που είναι η ανεργία. Στη Γερμανία, συνεχίζει, «αναρωτιόμαστε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι συζητάνε για “ελάφρυνση χρέους”, καθώς, στην πράξη, θα υπάρξει “ελάφρυνση χρέους” στην επόμενη τριετία. Οι περισσότερες από τις πληρωμές τόκων και δόσεων έχουν αναβληθεί για την περίοδο μετά το 2020».
Σύμφωνα με τον Ραλφ Μπρίνκχαους, η “ελάφρυνση χρέους” δεν είναι το βασικό ζήτημα. Η βασική ανησυχία, υποστηρίζει, για την Ελλάδα είναι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
«Πρέπει να επικεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, καθώς αυτό θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματα» καταλήγει ο κ. Μπρίνκχαους.