Μπούρκχαρντ: Τα κέντρα υποδοχής δεν θα βοηθούσαν την Ελλάδα

Το ρεύμα των προσφύγων προς την Ευρώπη παραμένει αμείωτο, θέτοντας τις χώρες -ειδικά εκείνες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ– ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων.

Παράλληλα ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των απελπισμένων που επιχειρούν με κάθε τρόπο να φθάσουν στη γηραιά ήπειρο αυξάνεται αλματωδώς, με τις τραγωδίες σε ξηρά και -κυρίως- θάλασσα να επαναλαμβάνονται ολοένα συχνότερα.

Η ΕΕ φαίνεται να αναζητά αμήχανα απαντήσεις. Στην αρχή της εβδομάδας η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ στο Βερολίνο, ζήτησε να λειτουργήσουν έως το τέλος του χρόνου κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία, τα οποία θα διοικούνται από την Ε.Ε. και θα καταγράφουν τους εισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

 

«Η Ελλάδα θα αφηνόταν στην τύχη της»

Σθεναρός υπέρμαχος της δημιουργίας των εν λόγω κέντρων υποδοχής είναι και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο Γκύντερ Μπούρκχαρντ, γενικός διευθυντής της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Pro Asyl, άσκησε σφοδρότατη κριτική στους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της ΕΕ στο ζήτημα των προσφύγων, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο μεταξύ στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «Ήμουν στην Ελλάδα. Βλέπουμε τις συνθήκες εκεί. Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έφτασαν μόνο σε νησιά του Αιγαίου. Δεν υπάρχει καν έκτακτη μέριμνα και οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου καθυστερούν.

Θέλει πραγματικά ο κ. ντε Μεζιέρ να κρατήσει υπό περιορισμό περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος, η Κως και άλλα για να διευθετήσει εκεί τις διαδικασίες για το άσυλο;

Αυτό είναι εξωπραγματικό, είναι παράλογο σε μια χώρα που έχει φτωχύνει τόσο, που δεν διαθέτει καν υποδομές και αυτήν την ώρα δεν είναι καν σε θέση να καταγράψει σύντομα τους πρόσφυγες που καταφθάνουν».

Παρότι η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για κέντρα υποδοχής με ευρωπαϊκή διοίκηση και εποπτεία, ο Γκύντερ Μπούρκχαρντ θεωρεί λανθασμένη την προσέγγιση, εκτιμώντας ότι εκ των πραγμάτων με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα «θα αφηνόταν στην τύχη της».

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Pro Asyl, «σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει εκ των πραγμάτων συσκότιση, εξαπάτηση της κοινής γνώμης.

Δεν βοηθιέται η Ελλάδα, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια να εξωθηθεί η χώρα στο να κάνει ό,τι γινόταν και πριν, δηλαδή να κλείσει τα σύνορα, να αναποδογυρίζει βάρκες και να εγκαταλείπει παράνομα ανθρώπους στη θάλασσα».

Πηγή: DW

Exit mobile version