Μπολντρίνι: «Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης»

Στηλιτεύοντας τις απειλές κατά της Ελλάδας για αποπομπή από τη Συνθήκη Σένγκεν και τονίζοντας πως αν η Ελλάδα βρεθεί έξω από τη Σένγκεν, αυτό σημαίνει άρνηση σεβασμού προς τις αξίες τις Ευρώπης, η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι περιόδευσε χθες τη Λέσβο. Μαζί της, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής Τάσος Κουράκης.

Η επίσκεψη είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και σαφή πολιτικό μήνυμα. Η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής βρέθηκε στη Σκάλα Συκαμνιάς. Ενημερώθηκε από τους κατοίκους για τα όσα βιώνουν τους τελευταίους μήνες και τους ευχαρίστησε όπως χαρακτηριστικά είπε εκ μέρους όλης της Ευρώπης για τη στάση τους απέναντι στους δοκιμαζόμενους ανθρώπους που φτάνουν στα παράλια της Λέσβου. Μάλιστα φόρεσε ένα σωσίβιο από αυτά που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες και έριξε λίγα λουλούδια στη θάλασσα της Σκάλας Συκαμνιάς, ως φόρο τιμής για όσους έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν το Αιγαίο. «Αυτό το σωσίβιο που είναι σύμβολο για τη Σκάλα Συκαμνιάς και τη Λέσβο θα πρέπει να γίνει σύμβολο για ολόκληρη την Ευρώπη. Συμβολίζει τη θέληση των ανθρώπων αυτών να ζήσουν και η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί δίπλα τους» είπε.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές της συνάντησης της κ. Μπολντρίνι με τις τρεις γνωστές γιαγιάδες από τη Σκάλα Συκαμνιάς, την Αιμιλία Καμβύση, τη Μαρίτσα Μαυραπίδη και την Ευστρατία Μαυραπίδη, στο μικρό προσφυγικό σπίτι της τελευταίας. «Είδαμε όλοι πώς βοηθήσατε τα μικρά παιδιά, ολόκληρη η Ευρώπη είναι υπερήφανη για εσάς» είπε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής.

 

Και συνέντευξη Τύπου

 

«Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης. Όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να έρθουν εδώ και να δουν από κοντά τι συμβαίνει. Οι χώρες της Ευρώπης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής ροής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει για την επανεγκατάσταση αρκετών χιλιάδων προσφύγων σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης αλλά δυστυχώς αυτό δεν πραγματοποιείται. Και δεν πραγματοποιείται γιατί οι χώρες- μέλη προβάλλουν ως δικαιολογία πως δεν λειτουργούν τα hot spots στην Ελλάδα. Αυτό είναι απλά μια δικαιολογία και θα πρέπει επιτέλους όλες οι χώρες να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί στην προσφυγική κρίση» δήλωσε η Λάουρα Μποντλίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης. Όπως υποστήριξε, «η ιδέα της αποπομπής σήμερα της Ελλάδας και αύριο της Ιταλίας από τη Σένγκεν σημαίνει μια άρνηση στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε: «Κάτω από την απειλή της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, υποκρύπτεται το κλείσιμο των συνόρων από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για ενέργεια η οποία διασπά την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί να τιμωρούνται οι χώρες που έχουν αυτήν τη συμπεριφορά τιμωρείται η Ελλάδα». Αναφορά και στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ έκανε ο Έλληνας υπουργός τονίζοντας: «Πρόκειται για μία πολύ λεπτή υπόθεση. Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα περιορίσει την προσφυγική ροή κάνοντας διασώσεις όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα έχει δηλωθεί. Θα πρέπει να δούμε τα υπηρεσιακά σχέδια και μέσα μας ένας μικρός φόβος μπορεί να υπάρχει ότι μπορούν να γίνουν λάθος χειρισμοί. Νομίζω όμως ότι η πρόθεση είναι φανερή και αυτή είναι να διασωθούν οι πρόσφυγες που πραγματοποιούν το πέρασμα του Αιγαίου».

Τέλος, στην ίδια συνέντευξη, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός κάλεσε την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής να στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου Λέσβου με σκοπό να παταχθεί στην Τουρκία η δράση των κυκλωμάτων των διακινητών.

Exit mobile version