«Μπλόκο» των εργοδοτών στην επαναφορά του κατώτατου μισθού

Της Αργυρώς Μαυρούλη

 

Αντίθετοι με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον υπουργό Εργασίας κι όχι από τους κοινωνικούς εταίρους τάσσονται οι εργοδοτικοί φορείς όπως διατυπώνεται στην γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).

Οι διαφωνία τους για τον τρόπο επαναφορά του κατώτατου μισθού είχε διατυπωθεί και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των εκπροσώπων του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ με τον αρμόδιο υπουργό, αλλά και στην εναρκτήρια τριμερή συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ακόμη διατυπώνουν την αντίθεση τους σε διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τις ωριμάνσεις, την ικανότητα των εργοδοτικών οργανώσεων για σύναψη συμβάσεων ανεξάρτητα από το τι ορίζει το καταστατικό τους, την επαναφορά της αρχής της ισχύος της ευνοϊκότερης διάταξης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής συμβάσεων, αλλά και τη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), με τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής και την κατάργηση της δυνατότητας προσβολής της απόφασης στη Δικαιοσύνη.

Η βασικότερη ένσταση, βεβαίως, των κοινωνικών εταίρων αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού, ζήτημα που δεν αποδέχονται ούτε οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σύμφωνα με την ΟΚΕ, ο κοινωνικοί εταίροι είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τη δημόσια διοίκηση τις αντοχές των επιχειρήσεων και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι, δεδομένου πως οι διατάξεις αφορούν στον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αξιολογεί ως θετική την επαναφορά της καθολικότητας του κεντρικότερου θεσμού συλλογικών εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, που είναι η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αλλά και σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας κρίνεται, κατ’ αρχήν, θετική n επαναφορά της δυνατότητας επέκτασης τους και στις επιχειρήσεις του κλάδου που δεν μετείχαν ή δεν εκπροσωπήθηκαν στις διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η συλλογική σύμβαση δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος.

Ο κ. Σκουρλέτης χωρίς θετική γνωμοδότηση από την ΟΚΕ μεταβαίνει σήμερα στη Γενεύη για να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου στον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ και να λάβει από αυτόν μια καλή αξιολόγηση.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Σκουρλέτη, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μια κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και βρίσκονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ειδικά για το θέμα του κατώτατου μισθού δε, ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι δεν αποτελεί πρόβλημα, απλώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν τολμούν να υπερασπιστούν τη θέση της μη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επιδιώκουν, με αιχμή τα 751 ευρώ, να παραπέμψουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα στις ελληνικές καλένδες.

 

Exit mobile version