Quantcast
Μουζάλας: «Μην πανικοβάλλεστε, το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο» - enikonomia.gr
share

Μουζάλας: «Μην πανικοβάλλεστε, το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο»

δημοσιεύτηκε:

Καθησυχαστικός ότι σύντομα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τους πρόσφυγες εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

«Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση» τόνισε ο κ. Μουζάλας απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες. Ο ίδιος σημείωσε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι «όπου αποκαθίσταται η έννοια του κράτους, η κατάσταση μπαίνει σε τάξη» χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Λέσβου, όπου από 35.000 πρόσφυγες που υπήρχαν προ μηνών έχουν απομείνει 3.000, χωρίς, πλέον, να διαταράσσεται στο ελάχιστο η καθημερινότητα των κατοίκων.

Όπως ανέφερε, χωρίς τη συνδρομή των ΟΤΑ και άλλων κοινωνικών φορέων, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. «Στηριζόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση και μαζί με την κοινωνία θα τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες διαβεβαίωσαν τον αναπληρωτή υπουργό ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ομαλά το πρόβλημα, ενώ έθεσαν σειρά ζητημάτων που- όπως είπαν- αντιμετωπίζουν καθημερινά και δυσχεραίνουν το έργο τους.

Συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για πλημμελή στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών (αστυνομία, λιμενικό, πρόνοια κ.λπ.), ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας πρότεινε τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας κατά μήκος της εθνικής οδού, ώστε να επιμεριστεί το πρόβλημα και σε άλλες περιφέρειες, καθώς, όπως υποστήριξε, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση με 17.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα διοικητικά όριά της.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό χρέος, καθώς η χώρα έχει ξοδέψει για το προσφυγικό περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν έχει πάρει επαρκή κονδύλια, ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι περισσότεροι περιφερειάρχες ζήτησαν να αρθούν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο, ώστε οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να μη «μπλοκάρουν» σχετικές δαπάνες των περιφερειών.

Επίσης, προτάθηκε η δημιουργία εθνικού συντονιστικού κέντρου για μην υπάρχει σύγχυση με τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων, καθώς και η λειτουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου σε κάθε περιφέρεια ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά το κάθε έκτακτο ζήτημα που θα προκύπτει.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.