Μοσκοβισί: Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή

Με ετήσιο ρυθμό 0,5% εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία φέτος από 0,8% το 2014, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα.

Για το 2016, ωστόσο, αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9%. Παράλληλα, η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2,1% φέτος από το 3,5% το 2014 ενώ το 2016 θα είναι ελαφρώς υψηλότερο στο 2,2%.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθεί στο 180,2% πριν υποχωρήσει στο 173,5% την επόμενη χρονιά. Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 25,6% τη φετινή χρονιά και να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα, στο 23,2% το 2016.

Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει και το 2015 σε αποπληθωριστικό έδαφος (-1,5%) με το δείκτη τιμών καταναλωτή να εμφανίζει αύξηση 0,8% την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα 1,6% το 2015 και 1,3% το 2016.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 1,5% στην Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις να είναι αντίστοιχα κατά 0,1 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις της. Για το 2016, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για την ΕΕ και 1,9% για την Ευρωζώνη.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοείται από θετικές οικονομικές εξελίξεις, εκτιμά η Κομισιόν, με αυτούς τους βραχυπρόθεσμους παράγοντες να στηρίζουν την κατά τ’ άλλα ήπια κυκλική ανάκαμψη της ΕΕ.

Η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, εκτιμά η Κομισιόν, καθώς οδηγεί σε χαμηλότερα επιτόκια και δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η εγχώρια ζήτηση είναι η κινητήρια δύναμη για την αύξηση του ΑΕΠ, αναμένοντας επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης φέτος και ανάκαμψη των επενδύσεων το 2016.



Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή

«Συμμερίζομαι πλήρως την άποψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ενώ εξήγησε πως στόχος όλων είναι να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα» και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να ξαναμπεί η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Η ευρωζώνη δεν είναι μια ζώνη σταθερών ισοτιμιών, είναι ένα ενιαίο νόμισμα και η πορεία του είναι μη αναστρέψιμη, συνέχισε ο Επίτροπος Οικονομικών υπογραμμίζοντας πως έπειτα από μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη θα ακολουθούσε το ερώτημα “ποιος είναι ο επόμενος” και θα χανόταν η ισχύς της.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένει από το επόμενο Eurogroup μια απόφαση που θα οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης της ρευστότητας της Ελλάδας, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε πως ελπίζει ότι σε μία εβδομάδα, η Ελλάδα θα έχει καταγράψει ισχυρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θεωρώντας πως «αυτό θα είναι ένα ισχυρό σημάδι για το Eurogroup και τους εταίρους της».


Exit mobile version