Του Τάσου Δασόπουλου
Πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, κυρίως από τις ελληνικές αρχές, ώστε η Ελλάδα να διασφαλίσει ένα σταθερό μέλλον προς όφελος του λαού της, διεμήνυσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
«Θα πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμμότητες του πρώτου πακέτου, να συμφωνηθούν τα μέτρα του δεύτερου πακέτου, να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.
Οσον αφορά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Επίτροπος επισήμανε πως πρώτα πρέπει να λυθούν θέματα με τις διοικήσεις των τραπεζών, να σταθεροποιηθούν οι ίδιες οιο τράπεζες μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και σιγά-σιγά να επανέλθει η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ώστε να αρθούν τα capital controls.
Για τα «κόκκινα» δάνεια που εκκρεμμούν ο Γάλλος Επίτροπς είπε ότι: «Καταλαβαίνουμε τους δεσμούς των Ελλήνων πολιτών με τις ιδιοκτησίες τους, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς αλλά θα πρέπει να διαχωρίσουμε αυτούς που καταφεύγουν στην ιδιωτική πτώχευση για να αποφύγουν τις ευθύνες τους».
Σχετικά με τη σύνδεση της προσφυγική κρίσης με τη δημοσιονομική χαλάρωση ο κ. Μοσκοβισί είπε πως: «Είναι μεν θέση της Κομισιόν αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν μιλάμε για γενική χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και πριν αποφασίσουμε για το τι και πως θα μπουν σε ένα ειδικό καθεστώς εκτακτάκτων δυνθηκών θα πρέπει να έχουμε υ[ποοψιν μας τελικά στοιχεία δαπανών που να το δικαιολογούν. Ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης».
Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και υποσχέθηκε ότι τότε θα επισκεφθεί και πάλι την Ελλάδα ώφστε όπως είπε να ανακοινώσει τα αποτελέζσματα της κοινής δράσης από Κομισιόν και ελληνικής κυβέρνηση.
Ο κ. Μοσκοβισί σχετικά με πιθανό Grexit επισήμανε πως: «Δεν εργαζόμαστε βάσει σεναρίων Grexit. Το εξετάζουμε και δεν μας αφορά. Εχουμε στρέψει όλες μας τις προσπάθειες ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση της και να περάσει γρήγορα σε μια ανάπτυξη».
Σχετικά με το ποιος ευθύνεται που η Ελλάδα βρίσκεται έξι χρόνια τώρα σε κρίση ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως: «Υπάρχουν ευθύνες και από τις δύο πλευρές λέγοντας πως η αιτία ύπαρξης λιτότητας στην Ελλάδα σήμερα είναι κάποιες φορές η ατελής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και κάποιες άλλες φορές κάποιες άστοχες προβλέψεις από την πλευρά των θεσμών.»
«Στο πλαίσο της αξιολόγησης και της πορείας του ελληνικού προγράμματος θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας» τόνισε επίσης με έμφαση ο κ. Μοσκοβισί.
.@pierremoscovici: Χαιρετίζω την στάση, το θάρρος του Ελλ.λαού στην αντιμετώπιση προσφυγικης κρίσης #RefugeeCrisis pic.twitter.com/RWcaga62bG
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) November 4, 2015
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως η δυναμική που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ είναι θετική, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει εμπιστοσύνη.
Όπως είπε, δέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφτεί την Ελλάδα με σκοπό, μεταξύ άλλων, να ετοιμαστεί το έδαφος για το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας το οποίο, όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό και θα πάρει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμη την επίσκεψή του καθώς, όπως υπογράμμισε, στόχος είναι να καθοριστεί το ύψος της προόδου που έχει επιτευχθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «αγαπάει τους Έλληνες».