Μοσκοβισί: Να μην χαθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Έκκληση προς τις ελληνικές αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους να μην χάσουν χρόνο σε σχέση με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες, ο Πιέρ Μοσκοβισί.




















Ο Επίτροπος αφού σημείωσε ότι μέχρι στιγμής το πρόγραμμα και
οι στόχοι του παραμένουν εντός τροχιάς και πως η αξιολόγηση είναι θετική στη
βάση της αποστολής της τρόικας στην Αθήνα, εξήγησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα
μπορεί να ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι με πλήρη πρόσβαση στις αγορές.


Επιπλέον τόνισε ότι η μείωση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη
το 2017 σε 1,6% από 2,1% που ήταν στις εαρινές προβλέψεις οφείλεται κυρίως στο
επίπεδο των επενδύσεων και στην ιδιωτική κατανάλωση.


Ωστόσο προέβλεψε ότι η βελτίωση στη καταναλωτική εμπιστοσύνη
και η βελτίωση στην αγορά εργασίας αναμένεται να ωθήσουν την ανάπτυξη σε
σταθερά υψηλότερα επίπεδα από το επόμενο έτος.

Ντάισελμπλουμ: Τα μέτρα μέτρα δεν πρέπει μόνο να βελτιώσουν τη διάρθρωση της οικονομίας

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλούσε για το ελληνικό πρόγραμμα στην επιτροπή απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

O Ντάισελμπλουμ περιέγραψε τα στάδια του τρέχοντος προγράμματος και αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα σε σχέση με την αγορά εργασίας.

Σημείωσε ότι πρώτον, οι αρχές έχουν ξεκινήσει ένα σχέδιο δράσης με μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και έχουν δεσμευτεί για την απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας και δεύτερον, βάσει των συστάσεων μιας ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων – μεταξύ άλλων από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) – οι αρχές συμφώνησαν επίσης να εκσυγχρονίσουν τα υπάρχοντα πλαίσια της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.

“Κατά την προσωπική μου άποψη, η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση μιας εκσυγχρονισμένης μορφής συλλογικής διαπραγμάτευσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό είναι κάτι που είναι κατανοητά σημαντικό για τις ελληνικές αρχές. Το ίδιο ισχύει και για τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών απολύσεων και της εργατικής δράσης, τομείς στους οποίους οι αρχές έχουν ήδη αναλάβει νομοθετική δράση”, τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

O Πρόεδρος παρέθεσε στους βουλευτές το πλαίσιο της συμφωνίας που προβλέπει ότι στο πλαίσιο της τρέχουσας τρίτης αναθεώρησης, θα υιοθετηθεί νομοθεσία για να εξασφαλίσει ότι οι απεργίες θα έχουν την υποστήριξη τουλάχιστον του 50% των εκπροσώπων των συνδικάτων. Μια τέτοια νομοθεσία πρέπει να είναι ανάλογη και αναμένεται να έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στην πράξη.

Μίλησε τέλος για τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των ατόμων που αναζητούν εργασία και των εργαζομένων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας. Αυτές οι πολιτικές, όπως είπε, θα ενισχύσουν τα φορολογικά επεκτατικά μέτρα, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ το 2019 και θα βελτιώσουν το σημαντικό Εγγυημένο Ελάχιστο Πρόσοδο Εισοδήματος το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή πριν από μερικούς μήνες.

Τόνισε δε ότι τα προγραμματισμένα δημοσιονομικά επεκτατικά μέτρα δεν πρέπει μόνο να βελτιώσουν τη διάρθρωση της οικονομίας αλλά και να αντισταθμίσουν τον πιθανό περιορισμό των συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το 2019 για να καταστούν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας πιο ισχυρά και φιλικά προς την ανάπτυξη.

Σε σχέση με τις αποφάσεις του eurogroup στις 15 Ιουνίου, “οι οποίες καταδεικνύουν την κοινή μας αποφασιστικότητα να στηρίξουμε την ανάπτυξη και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία”, oι 19 συμφώνησαν ότι μετά το 2022, η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια δημοσιονομική πορεία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Κομισιόν, αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα “ίσο, ανώτερο αλλά πλησίον του 2%”.

Ο στόχος αυτός αντικατοπτρίζει καλύτερα την τρέχουσα κυκλική θέση της Ελλάδας και υποστηρίζει την ανάκαμψη, τηρώντας παράλληλα τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, τόνισε.

Στη συνέχεια περιέγραψε ότι Ευρωομάδα επιβεβαίωσε εκ νέου την προσέγγιση της βιωσιμότητας του χρέους που είχε θέσει τον Μάιο του 2016. Μια σειρά μέτρων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα να εφαρμόζονται ήδη για να μειωθεί η έκθεση της Ελλάδας σε κίνδυνο επιτοκίων. Αναφέρθηκε δε στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν αντίστοιχα κατά την ή μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εάν το επικαιροποιημένο DSA δείχνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.


Πηγή: Real.gr






Exit mobile version