Ξεκάθαρη απάντηση για το ενδεχόμενο να φορολογηθεί με κλιμακωτούς συντελεστές η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, δίνει σε νέα ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
.@pierremoscovici : Αν η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την εκπαίδευση πρέπει να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα
— MARIA SPYRAKI (@MariaSpyraki) October 27, 2015
Ο κ. Μοσκοβισί διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και καθιστά παράλληλα σαφές πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.
«Εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή» αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του με ημερομηνία 21/10/15 ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Ολόκληρη η απάντηση του κ. Μοσκοβισί στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη έχει ως εξής:
«1. Δυνάμει του άρθρου 132 παράγραφος 1 στοιχείο θ) της οδηγίας ΦΠΑ, τα κράτη μέλη απαλλάσσουν την εκπαίδευση που παρέχεται από δημόσιους οργανισμούς ή άλλους οργανισμούς που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος αναγνωρίζει ότι έχουν παρεμφερείς σκοπούς.
Τα κράτη μέλη διαθέτουν κάποιο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας ως προς τον καθορισμό των ιδιωτικών οργανισμών που θα μπορούσαν να υπαχθούν στην εν λόγω διάταξη.
Επιπλέον, για άλλους οργανισμούς εκτός των οργανισμών δημοσίου δικαίου (π.χ. ιδιωτικά σχολεία) η εν λόγω φορολογική απαλλαγή δύναται να εξαρτάται από την τήρηση μίας ή περισσότερων από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 133 της οδηγίας ΦΠΑ, κάτι που η Ελλάδα δικαιούται να πράξει για να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της φορολογικής απαλλαγής.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ιδιωτική εκπαίδευση που δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις απαλλαγής θα φορολογείται.
Εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή.
2. Η Επιτροπή δεν διαθέτει πλήρη ενημέρωση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 133 στα κράτη μέλη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με το θέμα αυτό.
Φαίνεται πάντως ότι και ορισμένα άλλα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει προϋποθέσεις βάσει του άρθρου 133 με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής στην ιδιωτική εκπαίδευση εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές.
3. Οι κυβερνήσεις διαθέτουν πάντοτε διάφορες επιλογές χρηματοδότησης, αλλά εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν την βέλτιστη επιλογή πολιτικής, λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων περιορισμών».
Διαβάστε όλη την αλληλογραφία ανάμεσα στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων και την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στο σύνδεσμο που ακολουθεί: http://goo.gl/CIuOcT