Μοσκοβισί: Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά

«Λειτουργούμε πάντα σύμφωνα με κοινά κριτήρια», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη νέα διετή παράταση που έλαβε η Γαλλία για να εκπληρώσει τον στόχο του ελλείμματος όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε στη Γαλλία μία ακόμη -την τρίτη κατά σειρά- παράταση προκειμένου να εκπληρώσει τον στόχο του 3% για το κρατικό έλλειμμα, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Έτσι αντί για το τέλος του 2015, η Γαλλία δεσμεύθηκε να «πιάσει» τον στόχο του ελλείμματος στο τέλος του 2017.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί υπεραμύνθηκε της απόφασης της Κομισιόν. «Η απόφαση ελήφθη στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η ασθενής ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας.

Είμαι ευρωπαίος Επίτροπος και είμαι Γάλλος. Όμως δεν ενεργώ ως φίλος της Γαλλίας. Δεν ενεργώ υποκειμενικά και με υπεκφυγές», ξεκαθάρισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Η νέα διετής παράταση συνδέεται με μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που θα κληθεί να εφαρμόσει η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο η απόφαση της Κομισιόν έγινε στόχος επικρίσεων.

 

«Οι κυρώσεις είναι πάντα έκφραση αποτυχίας»

Όπως υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, «δεν είναι ευχάριστη απόφαση για τη Γαλλία. Η χώρα θα πρέπει να καταβάλει πολύ μεγάλες προσπάθειες. Θα πρέπει να προβεί σε βελτιώσεις του προϋπολογισμού για το 2015, να γίνουν εξοικονομήσεις τεσσάρων δις. ευρώ για αυτόν το χρόνο.

Αυτό δεν είναι τόσο απλό. Και θα παρακολουθούμε με πολύ μεγαλύτερη προσοχή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία.

Μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει η Γαλλία να υποβάλει ένα λεπτομερές και μακροπρόθεσμο σχέδιο. Και οι γερμανοί φίλοι δεν τάχθηκαν σε καμία περίπτωση υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Γαλλία –ορθώς.

Οι κυρώσεις είναι πάντα έκφραση αποτυχίας. Είναι καλύτερο να πείθεται μια χώρα για την αναγκαιότητα των αλλαγών. Ως Γάλλος και ως επίτροπος γνωρίζω πόσο επείγον είναι να αλλάξει και να μεταρρυθμιστεί η Γαλλία».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε την κοινή ιστορία Γαλλίας και Γερμανίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για τις «δύο πιο σημαντικές χώρες της ευρωζώνης» και επισημαίνοντας ότι η άσκηση «φθηνής κριτικής», όπως είπε, δεν αποτελεί απάντηση στις δυσκολίες της Γαλλίας, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κλείσει το 2015 με έλλειμμα της τάξης του 4,1%.

 

Απόφαση «σε αντικειμενικά κριτήρια»

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία δεν υφίσταται διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με άλλες, ασθενέστερες οικονομικά χώρες, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Όπως υπογράμμισε κλείνοντας ο Πιέρ Μοσκοβισί, «λειτουργούμε πάντα σύμφωνα με κοινά κριτήρια. Πάντα. Και αυτά είναι τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παρεμπιπτόντως η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μετά από μακρά και καλή συζήτηση. Και είναι δίκαιη, καθώς βασίζεται σε αντικειμενικά θεμέλια».

 

 

Exit mobile version