«To χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί, πράγμα που μπορεί να γίνει με τον άλφα ή βήτα ρυθμό» αναφέρει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Le Monde», απορρίπτονας κάθε ενδεχόμενο μερικής ή ολικής διαγραφής χρέους.
O Μοσκοβισί δηλώνει «θα πρέπει να αφήσουμε τους Έλληνες να κάνουν την επιλογή τους και όποια και εάν είναι, θα είναι σεβαστή. Δεν ανήκει σε εμάς να επιλέξουμε ή να εξοστρακίσουμε τον ηγέτη μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο επίτροπος διαβεβαιώνει στη συνέχεια ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές και γίνει πρωθυπουργός, «η πόρτα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ανοιχτή γι’ αυτόν».
Απορρίπτοντας την ιδέα μιας μερικής ή ολικής διαγραφής του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι «το χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί, πράγμα που μπορεί να γίνει με τον άλφα ή βήτα ρυθμό».
Για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, ο επίτροπος σημειώνει: «Θα πρέπει να δούμε τις εκλογές γι’ αυτό που ακριβώς είναι, ήτοι ένα δημοκρατικό ραντεβού και όχι το πιθανό έναυσμα κρίσης».
Σχετικά με τον κίνδυνο ενός Grexit, ο Π. Μοσκοβισί δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
«Επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη» προσθέτει. «Είναι σημαντικό για την ευρωζώνη η ακεραιότητά της και η ελκυστικότητά της, αλλά και για την Ελλάδα η οποία επωφελήθηκε από τα προγράμματα υπέρ της» τονίζει.
Όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, ο επίτροπος επισημαίνει ότι «μια διαγραφή ολική ή μερική, έχει κόστος για τους Ευρωπαίους, Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους, ανάλογα με τις πιστώσεις προς την Ελλάδα επομένως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ένα χρέος δεν γίνεται για να διαγραφεί, υπάρχει και πρέπει να εξοφληθεί» υπογραμμίζει αποδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να μελετηθούν οι ρυθμοί.
Ερμηνεύοντας τα λεγόμενα του επιτρόπου η συντάκτης της συνέντευξης συμπεραίνει ότι θα μπορούσε να ανοιχθεί η πόρτα για αναδιάταξη της αποπληρωμής του χρέους (επιμήκυνση).
Σε ό,τι αφορά στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η «Μοντ» σημειώνει ότι «εάν η Ελλάδα θέλει να επωφεληθεί από την ολοκλήρωση του τωρινού προγράμματος βοήθειας, θα πρέπει να εισπράξει ακόμα 4 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση όμως νέων μεταρρυθμίσεων.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνει ότι αυτό «δεν σημαίνει επιπλέον λιτότητα αλλά καλύτερη είσπραξη φόρων και μια πιο ανταγωνιστική οικονομία».
Σχετικά, τέλος, με την εποπτεία της Ελλάδας, ο επίτροπος θεωρεί ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί, αλλά με πιο αποστασιοποιημένο τρόπο, με λιγότερο συχνές και πιο ελαφριές αποστολές».
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί «η τρόικα η οποία έπαιξε έναν χρήσιμο ρόλο, χωρίς τον οποίο η Ελλάδα θα υπέφερε ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη καθότι ολοκλήρωσε τον ιστορικό της ρόλο, αφού οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει».
Ο επίτροπος θεωρεί ότι έφθασε η στιγμή «για το πέρασμα σε ένα άλλο στάδιο διεθνούς βοήθειας».
Υπενθυμίζει ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να υλοποιήσει μια γραμμή χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ να κινηθεί προς ένα ελαφρύτερο πρόγραμμα πρόληψης» καταλήγει η «Μοντ».