“Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία”, τονίζει σε συνέντευξή του στο Έθνος ο Επίτροπος επί των οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, στην οποία ουσιαστικά χαρτογραφεί την πορεία για ένα καλύτερο μέλλον.
Ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι “είμαστε μαζί σ’ αυτό”, θέλοντας προφανώς να πει ότι είναι κοινό το εγχείρημα, κοινή η πρόκληση και κοινό το διακύβευμα, καθώς εκτιμά ότι με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και έτσι η χώρα θα στηριχτεί στις δυνάμεις της.
“Ο κύριος σκοπός είναι (το ελληνικό πρόγραμμα) να επιτρέψει στην Ελλάδα, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης. Οι Έλληνες πολίτες χρειάζονται μία προοπτική για το μέλλον. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό κανονιστικό περιβάλλον. Οι επενδυτές χρειάζονται νομική ασφάλεια. Οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος δίνουν απαντήσεις σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Σε τελική ανάλυση, ο σκοπός είναι να σταθεί και να περπατήσει ξανά, στηριζόμενη με δύναμη και στα δύο της πόδια, στις δικές της δυνάμεις”, απαντά ο Ευρωπαίος Επίτροπος στο ερώτημα ποιος είναι ο στόχος του νέου προγράμματος.
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει ευχαριστημένος, αφού όπως λέει, “κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουν γίνει πολλά, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου. Εκτός από τη νομοθέτηση των ‘δύο πακέτων’ μέτρων που ψηφίστηκαν στις 15 και 22 Ιουλίου, ξεκίνησαν οι συναντήσεις στην Αθήνα και οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Οι Έλληνες εταίροι μας ανταποκρίνονται πλήρως και εποικοδομητικά και εργάζονται σκληρά για την εξεύρεση μίας συμφωνίας, η οποία είναι προς το συμφέρον όλων”.
“Προφανώς η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την αρχή του έτους και υπάρχει συμφωνία ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν κατά τη λήψη αποφάσεων, σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους. Άλλα σημαντικά θέματα πολιτικής στην ατζέντα των συζητήσεων αφορούν στην κατάσταση των τραπεζών, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα και τις μεταρρυθμίσεις στον τομεά της αγοράς προϊόντων καθώς και των οικονομικών του Δημοσίου. Είναι ακόμη πολύ νωρίς, για να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα στο παρόν στάδιο, αλλά η εποικοδομητική συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει τώρα, να επιτρέψει στις διαπραγματεύσεις, για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς”, προσθέτει.
Όσον αφορά στο ποια είναι τα επόμενα βήματα, λέει, πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι να συμφωνήσουμε στην εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων και στον καθορισμό και τα ορόσημα στο χρονοδιάγραμμα.
“Το κείμενο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στις 9 Ιουλίου είναι η κατευθυντήρια πυξίδα μας. Είναι ουσιαστικής σημασίας για την Ελλάδα, να συνεχίσει να δουλεύει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους διεθνείς εταίρους της. Θα χρειαστεί σύντομα η υιοθέτηση των προβλεπόμενων μέτρων, ώστε να αρχίσει εγκαίρως και το πρόγραμμα. Βασίζομαι στους Έλληνες εταίρους μας, να ακολουθήσουν μία φιλόδοξη ατζέντα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα. Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία”, καταλήγει.