Morgan Stanley: Σύσταση overweight γιατί παραμένει το πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Σύσταση overweight αποδίδει η Morgan Stanley για τις αγορές της Ελλάδας και της Πολωνίας, ενώ overweight συστήνει και για την Τουρκία, όπου βλέπει κάποιο περαιτέρω περιθώριο για υπεραπόδοση.

 

Ρίσκο οι πολιτικές εξελίξεις

Αναφορικά με την Ελλάδα και την Πολωνία, η Morgan Stanley σε σημερινή της ανάλυση εκτιμά ότι και οι δύο χώρες λογικά θα επωφεληθούν από τη βελτίωση των μακροοικονομικών της ευρωζώνης, ένα πιθανό QE από την ΕΚΤ, τη βελτίωση των εγχώριων στοιχείων και το momentum της κερδοφορίας. «Οι πολιτικές εξελίξεις είναι το βασικό ρίσκο, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας».

 

Η Ελλάδα θα οφεληθεί αν…

Ακόμη, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί σημαντικά από ενδεχόμενη βελτίωση της εμπιστοσύνης προς την ευρωζώνη. «Είναι το πιο μοχλευμένο play στην ευρωζώνη, δεδομένου ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με άλλες περιφερειακές αγορές».

 

Σύσταση overweight

Η Morgan Stanley αποδίδει σύσταση overweight για την Ελλάδα, αντανακλώντας τη βελτίωση των μακροοικονομικών θεμελιωδών και των φθηνών αποτιμήσεων. Αναφέρεται βασικά σε τέσσερις λόγους:

Πρώτον, τα μακροοικονομικά στοιχεία αυξάνονται ξανά, ύστερα από μια πτώση στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ σημείωσε άνοδο και στους δύο τελευταίους μήνες, και μια ένδειξη εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόδιο, διαμορφώνεται σε νέο υψηλό κύκλου. Οι πωλήσεις λιανικής αυξάνονται σε ετήσια βάση και η αύξηση της απασχόλησης είναι θετική. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley προβλέπουν ανάπτυξη 2,2% και 3% το 2014 και 2015.

 

Καλύτερη πορεία

Ακόμη, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη βελτίωση των μακροοικονομικών στην ευρωζώνη και από ένα ενδεχόμενο QE της ΕΚΤ. Οι ελληνικές μετοχές είναι γενικώς πιο συσχετισμένες με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, και επίσης και με τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών. «Βλέπουμε και τους δύο να τα πηγαίνουν καλύτερα στους επόμενους μήνες, και οι ελληνικές μετοχές ήδη βρίσκονται πίσω σε σχέση με τις πρόσφατες επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη».

Τρίτον, εκτιμά ότι έχουμε περάσει το κατώτερο σημείο στον κύκλο της κερδοφορίας. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα μελλοντικά κέρδη ανά μετοχή και τις αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων, σημειώνουν άνοδο.

Τέταρτον, τα τεχνικά στοιχεία και οι αποτιμήσεις είναι depressed. Σε απόλυτους όρους, ο δείκτης διαπραγματεύεται ακόμη 1,6SD υπερπουλημένος. Οι μελλοντικές αποτιμήσεις είναι ελκυστικές.

 

«Αγκάθι» η αβεβαιότητα

Θεωρεί δε ότι οι πολιτικές εξελίξεις παρουσιάζουν το βασικό πιθανό πρόβλημα για την Ελλάδα στους επόμενους μήνες. Η αβεβαιότητα για την έκβαση της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου τον Φεβρουάριο, μπορεί να παραμείνει μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Επισημαίνει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν φαίνεται ακόμη να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, δεν αναμένεται να υποστηρίξει τον υποψήφιο για την προεδρία της δημοκρατίας που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί η ψηφοφορία, σημειώνει η Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα μπορεί και να αυξηθεί, «καθώς υπάρχει το ρίσκο ότι μια διαφορετική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει διαφορετικές πολιτικές από αυτές που έχουν δει μέχρι τώρα όσοι παρακολουθούν την αγορά, όπως την ευρεία συμμόρφωση με το πρόγραμμα διάσωσης».

Ωστόσο, θεωρεί ότι ανεξαρτήτως με την έκβαση της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου και το εάν θα προκύψουν νέες κοινοβουλευτικές εκλογές, είναι πιθανό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να οδηγήσουν στη μείωση του επιτοκίου για τα επίσημα δάνεια κοντά στο μηδέν, και στην περαιτέρω παράταση της λήξης των δανείων. «Ενώ αυτό είναι κάτι που αναμένεται ευρέως στην αγορά, θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών, και επίσης επηρεάζει τις προσδοκίες του κόσμου σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από λιγότερη λιτότητα (που είναι πιθανό).

Πηγή:www.capital.gr

Exit mobile version