Παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. για τη σύναψη συμφωνίας για το χρέος, ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley International, Colm Kelleher, δεν πιστεύει ότι επίκειται συμφωνία.
«Εάν φτάσουν σε κάποια συμφωνία θα είναι μια σύντομη συμφωνία μετακύλησης. Υπάρχουν γενικά πολλά πολιτικά συντρίμμια εδώ, πολλά αρνητικά συναισθήματα στις Βρυξέλλες. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μακροπρόθεσμη συμφωνία. Πιστεύω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων», είπε ο Kelleher σε μια συνέντευξή του στο CNBC.
Ευτυχώς η Ε.Ε. έχει μηχανισμούς «πυρόσβεσης» για να προστατευτεί με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πρόσθεσε. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα όσον αφορά στην μακροπρόθεσμη προοπτική του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Είμαι ανήσυχος. Πιστεύω ότι η αγορά θα είναι σκληρή…»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ χάραξαν σε αδρές γραμμές το σχέδιο μιας συμφωνίας για την Ελλάδα την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters. Εάν αυτό συμφωνηθεί, θα τερματίσει τέσσερις μήνες πικρόχολων διαπραγματεύσεων, απελευθερώνοντας χρηματική βοήθεια, προτού ακόμα η χώρα στερεύσει τελείως από μετρητά.
Παρά όμως τα… κουτσομπολιά για την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο Kelleher, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την εντολή να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, θα πρέπει άρα να υπάρξει δημοψήφισμα για αυτό από τους πολίτες.
Εν τω μεταξύ, και πέρα από τα ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά στο ελληνικό πρόβλημα, ο Kelleher παρατήρησε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο, κάτι που, όπως είπε, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.
Ωστόσο, παρότι φαίνεται πως η ποσοτική χαλάρωση έχει αρχίσει να λειτουργεί για την Ευρώπη, είναι πολύ νωρίς ακόμα και η ανάπτυξη είναι πολύ υποτονική, συμπληρωσε. «Πιστεύω ότι θα δούμε το QE να συνεχίζει για κάμποσο καιρό ακόμα», σημείωσε.
Όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο Kelleher είναι ανήσυχος για τη ρευστότητα στην αγορά σταθερών εισοδημάτων. Η Morgan Stanley συνυπέγραψε το Μάρτιο, μαζί με την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρία management, Οliver Wyman, μία έκθεση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι παγκόσμιες τράπεζες έχουν ελαττώσει τους ισολογισμούς τους κατά 20% από το 2010, κάτι που έχει μειώσει σημαντικά τη ρευστότητα στις δευτερεύουσες αγορές κεφαλαίων.
«Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι δεν είναι απλώς ένα ερώτημα αν τα επιτόκια θα κινηθούν ψηλότερα και τι θα συμβεί σε αυτήν την περίπτωση. Διότι αυτό είναι επίσης μια συνάρτηση του αν θα υπάρξει κάποιος ενδημικός συστημικός κίνδυνος στην αγορά εξ’ αιτίας ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν εξαναγκάσει τους dealers να μειώσουν τα αποθέματά τους και να μη λειτουργούν ως μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς, όπως παλαιότερα».
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, και πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers, έχουν επίσης προειδοποιήσει για τους κινδύνους της μειωμένης ρευστότητας στην αγορά ομολόγων.
Πηγή: euro2day.gr