Μορατόριουμ για προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας

Bρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται πως έχει η κυβέρνηση στην Αθήνα σε ό,τι αφορά την λεγόμενη κανονικοποίηση της μεθόδου εργασίας της τρόικας, την οποία αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της Κομισιόν την Κυριακή, σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, οι ελληνικές αρχές άρχισαν πάλι να μιλάνε για ξενοδοχεία, για χώρους, για ένα μόνο επισκέψιμο υπουργείο και για άλλα παρόμοια, τα οποία θυμίζουν πολύ την κατάσταση τον Ιανουάριο.

Αυτό φυσικά δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Κομισιόν με την κυβέρνηση. Οι 18 εταίροι της χώρας στο ευρώ αποφάσισαν και η Αθήνα το δέχθηκε ως όρο, πως για να δώσουν λεφτά «η μέθοδος εργασίας πρέπει να επιστρέψει στην πλήρη κανονικότητα».

Κανείς στις Βρυξέλλες δεν θεωρεί ότι αυτό είναι εκχώρηση κυριαρχίας, διότι αντίστοιχα η υποχρέωση των άλλων 18 να εγγυώνται στον ESM για τα 86 δισ. του πακέτου αποτελεί αντίστοιχα δέσμευση της εθνικής κυριαρχίας των άλλων 18 στον σκοπό της Ελλάδας.

Στις Βρυξέλλες, είναι γνωστό και αυτονόητο ότι το Ευρωπαϊκό εγχείρημα συνίσταται στην αμοιβαία εκχώρηση κυριαρχίας.

Κανείς δεν μένει μόνος του στην ΕΕ και το αντίθετο επιχείρημα έχει οπαδούς μόνο στους ευρωσκεπτικιστές και τους Αγγλοσάξονες «που ξέρουν πάντα καλύτερα, αλλά πάντα πέφτουν έξω», όπως έλεγε και ένας κοινοτικός παράγοντας προ ημερών.

Η πρώτη έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και η πρώτη έκθεση της Κομισιόν για τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα είχε να κάνει με το ότι «κανείς δεν μπορούσε να ελέγξει την ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων και την ποιότητα των ελληνικών νόμων και δομών».

Στην πράξη οι ελληνικές δομές οδήγησαν σε ένα έλλειμμα 15,7% και ένα χρέος που έκανε τις αγορές να κλείσουν τις πόρτες. Οδήγησε σε γιγάντιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, μηδενική ανταγωνιστικότητα και οικονομία βασισμένη κατά 70% στην κατανάλωση.

Ο πρώτος στόχος των μνημονίων είναι η επιστροφή στις αγορές και οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα χωρίς κάποιο εγγυητή – ελεγκτή.

Αυτό φάνηκε και από τη προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να χτίσει καμπύλη αποδόσεων. Μόλις ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος τα σπρεντς άρχισαν να ανεβαίνουν. Γι’ αυτό και ήταν απαραίτητο να χτιστεί το μεταβατικό πρόγραμμα προληπτικής στήριξης.

Σε αυτή τη φάση οι εταίροι θέλουν η χώρα να αρχίσει να χτυπάει τη πόρτα του αυτόνομου δανεισμού σύντομα – ακόμα και σε ένα χρόνο από τώρα. Για να γίνει αυτό, αφενός πρέπει να υπάρχει εγγυητής, αφετέρου η δουλειά και οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν στο 100% της απόδοσης.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως το θέμα της φορολόγησης των αγροτών και των πρόωρων συντάξεων δεν ήταν να ψηφιστούν στο δεύτερο πακέτο μέτρων που έρχεται στη Βουλή την Τετάρτη και σημειώνουν πως στις 5 Αυγούστου τα δύο επίμαχα μέτρα που έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.

Είναι προφανές πως σε αυτόν το σκοπό δεν βοηθούν οι εκλογές εντός του 2015. Χρόνος για εκλογές υπάρχει μόνο αφού το χρέος θα έχει ρυθμιστεί μετά τον πρώτο έλεγχο.

Σε σχέση τέλος με το ασφαλιστικό κοινοτική αξιωματούχος έλεγε στο Real.gr πως: «Ό,τι ήταν να ψηφιστεί για το ασφαλιστικό ψηφίστηκε ήδη την προηγούμενη Τετάρτη, το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ήδη η ελληνική πλευρά ζήτησε να υπάρξει ένα μορατόριουμ για την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ άρχισε και να συζητά τη λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να περάσει στις 5 Αυγούστου από την Βουλή».

Πηγή: real.gr

Exit mobile version