Συναντήσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών ξεκινά από σήμερα η Moody’s. Στόχος των συζητήσεων αυτών είναι ο οίκος να καταλήξει στην αξιολόγησή του για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατόπιν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το 2014, αλλά και των τελευταίων stress tests, τα οποία οι τράπεζες πέρασαν επιτυχώς.
Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P, που επίσης κάθε χρόνο συζητούν με εκπροσώπους των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων για τις προοπτικές τους και την πορεία των βασικών τους μεγεθών.
Ο διεθνής οίκος Moody’s θα αξιολογήσει την εικόνα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων με βάση τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των τραπεζών και τις προοπτικές της κερδοφορίας τους για το ερχόμενο έτος. Ωστόσο, η αξιολόγηση που πραγματοποιεί ο διεθνής οίκος συνδέεται άμεσα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και με τους παράγοντες που θα την επηρεάσουν, όπως οι πολιτικές εκκρεμότητες.
Αν αντιστραφεί το βαρύ πολιτικό κλίμα, τότε δεν αποκλείεται αυτό να ευνοήσει την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών. Επίσης η τραπεζική ενοποίηση και ο έλεγχος των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ αποτελούν θετικά στοιχεία για την αξιολόγηση και των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σε πρόσφατη έκθεσή του ο διεθνής οίκος ανέφερε πως «η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών κεφαλαιακά και χρηματοδοτικά βελτιώθηκε σημαντικά και συνεχίζει να βελτιώνεται». Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση και το πιθανό αδιέξοδο μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.
Όπως σημειώνει η Moody’s, η επιπρόσθετη ρευστότητα που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν από την ΕΚΤ υποστηρίζει τα ήδη υπάρχοντα «μαξιλάρια» ρευστότητας που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα και προετοιμάζει τις τράπεζες για τον Μάρτιο του 2015, όταν όλες οι κρατικές εγγυήσεις θα χάσουν την ιδιότητά τους να χρησιμοποιούνται ως εχέγγυα για τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους 21 δισ. δολαρίων και εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να τις αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό.