«Συναλλαγή υπό πίεση» (distressed exchange) θεωρεί η Moody’s την ανταλλαγή μετοχών των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας πως «αποκρυσταλλώνει» τις απώλειες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πιθανότατα θα περιορίσει σημαντικά την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές χρέους βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πιθανότατα θα βοηθήσει ώστε να σταθεροποιηθεί το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της χώρας και θα επιταχύνει τη χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τον οίκο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους θα αποκλείσει επίσης το ενδεχόμενο bail-in στους καταθέτες, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Eurogroup του Αυγούστου.
Όπως σημειώνει η Moody’s, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες για την ανταλλαγή δείχνουν πως οι αθροιστικές κεφαλαιακές ανάγκες τους έχουν μειωθεί κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, από τα 14,4 δισ. ευρώ που εκτιμούσε υπό το δυσμενές σενάριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επιπλέον, ο SSM έχει εγκρίνει συνολικά 654 εκατ. ευρώ για κεφαλαιακή ελάφρυνση των ελληνικών τραπεζών, που θα βασίζεται στην αναδιάρθρωσή τους, στην πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και στις καλύτερες του αναμενόμενου λειτουργικές επιδόσεις του γ’ τριμήνου, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Το επόμενο και σημαντικότερο βήμα των προσπαθειών των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες θα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας book building των ΑΜΚ, με διάφορους επενδυτές να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Αν όλες οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο για συγκέντρωση συνολικών κεφαλαίων 5,7 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές μέχρι αύριο 20 Νοεμβρίου, η Moody’s εκτιμά πως η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -6,90% θα ζητήσουν από το ΤΧΣ να καλύψει τα όποια κεφάλαια δεν αντληθούν από την αγορά. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, το ΤΧΣ θα καλύψει το κεφαλαιακό αυτό κενό με νέες μετοχές (25%) και CoCos (75%) που θα εκδώσουν οι τράπεζες. Η συνεισφορά του ΤΧΣ στην ΑΜΚ της Εθνικής θα ενεργοποιήσει επίσης το εργαλείο bail-in για υβριδικούς τίτλους, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Επειδή οι ομολογιούχοι συνεισέφεραν στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, η Moody’s εκτιμά πως τα swaps θα περιορίσουν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους τα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης, οι υποδηλούμενες απώλειες που θα υποστούν οι πιστωτές από αυτά τα swaps πιθανότατα θα μειώσει τη διάθεση των επενδυτών για ελληνικά τραπεζικά ομόλογα. Ωστόσο, η επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέσα σε τρία χρόνια θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα αλλά και της εμπιστοσύνης των καταθετών.
Πηγή: Euro2day