Σταθερές θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές οι παγκόσμιες πιστοληπτικές αξιολογήσεις το 2016, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ρίσκα για την παγκόσμια ανάπτυξη που ίσως επηρεάσουν αρνητικά την πιστωτική κατάσταση των κρατών.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Moody’s, η αναλογία των κρατών που αξιολογεί και που έχουν σταθερό outlook (75%) είναι λίγο χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι (σχεδόν 80%) και το ποσοστό αυτών που έχουν αρνητικό outlook έχει αυξηθεί (στο 17% από 13%).
«Εκτιμούμε πως οι δυο “μηχανές” της παγκόσμιας ανάπτυξης –οι ΗΠΑ και η Κίνα- θα συνεχίσουν να αποδίδουν σχετικά καλά. Ωστόσο μπορούμε να δούμε μια αρνητική επίπτωση στα κράτη του κόσμου αν η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι εντονότερη του αναμενόμενου», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια τέτοια, εντονότερη, επιβράδυνση, θα ήταν η χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη στην Κίνα.
Η συνεπακόλουθη πτώση των τιμών εμπορευμάτων υπονόμευσε την ανάπτυξη σε διάφορες χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα και τα εμπορεύματα, όπως η Λατινική Αμερική και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αν και τα κράτη στις περιοχές αυτές είναι γενικά προστατευμένα από τα οικονομικά σοκ.
Οι εξαγωγείς εμπορευμάτων της υποσαχάριας Αφρικής είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι, και διαθέτουν μικρότερα «μαξιλάρια» προστασίας.
Η ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έχουν περιορισμένη έκθεση, καθώς η Κίνα δεν αποτελεί την βασική εξαγωγική αγορά για τις χώρες αυτές, αν και έχουν κάποια έμμεση έκθεση μέσω των εμπορικών δεσμών τους με περιοχές που επηρεάζονται.
Ένα άλλο σημαντικό ρίσκο, σύμφωνα με τη Moody’s, είναι η πιθανότητα για σοκ στις ροές κεφαλαίων, που θα σχετίζονται με διάφορα γεγονότα, όπως ο επικείμενος περιορισμός της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής που μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανά σοκ με παγκόσμια απήχηση, αν επηρεάσουν τις ροές κεφαλαίων και το επενδυτικό κλίμα.
Ωστόσο, μια ευρύτερη κρίση στις αναδυόμενες αγορές δεν είναι πιθανή, σύμφωνα με τη Moody’s.
Γενικότερα, σύμφωνα με τη Moody’s, η επίπτωση των ευρύτερων σοκ σε μεμονωμένα κράτη, θα αντανακλά παράγοντες που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες χώρες. Ο οίκος σημειώνει πως η υποαπόδοση σε ότι αφορά τους στόχους των κυβερνήσεων για μεταρρυθμίσεις, μπορεί να κάνει τα κράτη πιο ευάλωτα στα οικονομικά και δημοσιονομικά σοκ, αλλά και να μειώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Αν και ορισμένες κυβερνήσεις σημειώνουν πρόοδο, άλλες είναι σχετικά «αργές» στην ανάπτυξη οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ή τα μέτρα δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά όσο στοχεύονταν να είναι. Σε ορισμένες χώρες, οι κυβερνήσεις ήταν απρόθυμες ή δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, εγχώρια και γεωπολιτικά ρίσκα, που σχετίζονται πρωτίστως με τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ασία και την Ελλάδα, εξακολουθούν να αποτελούν μια υποβόσκουσα απειλή σε συγκεκριμένες περιοχές, και ιδιαίτερα τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ασία και την Ελλάδα.