Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, για τις πιστωτικές απώλειες έως το 2017, προβλέπει κεφαλαιακό κενό 4,4 δισ. ευρώ, ωστόσο, η ΕΚΤ λαμβάνει υπ’όψιν της το δυσμενές σενάριο, το οποίο έδειξε έλλειμμα 14,4 δισ. ευρώ
Ως credit negative χαρακτηρίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες, 14,4 δισ. ευρώ, των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμώντας ότι είναι πιθανή τόσο η συμμετοχή του Δημοσίου όσο και των ομολογιούχων λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της χώρας.
Όπως αναφέρει η Moody’s, που δίνει Caa3 και αρνητικό outlook στις 4 τράπεζες, το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, για τις πιστωτικές απώλειες έως το 2017, προβλέπει κεφαλαιακό κενό 4,4 δισ. ευρώ, ωστόσο, η ΕΚΤ λαμβάνει υπ’όψιν της το δυσμενές σενάριο, το οποίο έδειξε έλλειμμα 14,4 δισ. ευρώ.
Την ίδια ημέρα, το ελληνικό κοινοβούλιο «πέρασε» τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ισχύει μέχρι το τέλος του έτους και περιγράφει το πλαίσιο για την έγχυση νέων κεφαλαίων στις τράπεζες.
Έτσι, οι τράπεζες θα στραφούν πρώτα στους ιδιώτες επενδυτές για να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμπληρώσει το υπόλοιπο ποσό που οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αντλήσουν από την αγορά, κάτι που θα ενεργοποιήσει και το bail-in για τους ομολογιούχους. Το ΤΧΣ θα αξιοποιήσει τα 25 δισ. ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ για να συμμετέχει στην έκδοση νέων μετοχών και CoCos από τις τράπεζες.