Quantcast
Μόνο το 28% των οικονομολόγων προβλέπει ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Μόνο το 28% των οικονομολόγων προβλέπει ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Μόλις το 28% των οικονομολόγων, που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, προβλέπουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα έναντι 50% και 83% τον Ιούλιο και τον Μάρτιο, αντίστοιχα, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η ώθηση που έδωσε ο Μάριο Ντράγκι στην Ευρωζώνη με το πρόγραμμα αυτό, συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ, δεν ήταν αρκετή για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των οικονομολόγων στην ανάκαμψη της περιοχής, σημειώνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Περισσότεροι από δύο στους τρεις οικονομολόγους δήλωσαν στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε πριν από την ανακοίνωση την Παρασκευή των στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ότι οι προοπτικές (της οικονομίας της Ευρωζώνης) θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Η ΕΚΤ οδήγησε σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ τα κόστη δανεισμού, σε πλημμύρα ρευστότητας και στην υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ που ενισχύει τις εξαγωγές, αλλά, παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε απροσδόκητα το τελευταίο τρίμηνο.

Οι αρμόδιοι για την πολιτική της ΕΚΤ έχουν ήδη εκφράσει την απογοήτευσή τους για τον ρυθμό της ανάκαμψης και δεσμεύθηκαν να κάνουν περισσότερα, εάν χρειασθεί, κάνοντας ορισμένους οικονομολόγους να συζητούν, εάν θα προχωρήσουν στη λήψη νέων μέτρων.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 έναντι 0,4% σε κάθε ένα από τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία – οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής – κατέγραψαν ασθενέστερες από τις προβλεπόμενες επιδόσεις και η γαλλική ανάκαμψη ανακόπηκε για πρώτη φορά σε ένα έτος.

«Εξωγενείς παράγοντες, όπως η ώθηση από το φθηνό πετρέλαιο, η ισχυρή επίδοση των ΗΠΑ και η ενίσχυση του κλίματος μετά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επέδρασαν ευνοϊκά και οι αρμόδιοι για την πολιτική θα ήλπιζαν για ένα δεύτερο τρίμηνο ισχυρής ανάπτυξης», δήλωσε οικονομολόγος του Center for Economics and Business Research στο Λονδίνο, προσθέτοντας: «Στο υπόλοιπο του έτους αναμένεται μία επιδείνωση των διεθνών συνθηκών, καθιστώντας απίθανο να δούμε μία βελτίωση στον τρέχοντα υποτονικό ευρωπαϊκό ρυθμό ανάπτυξης».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τη συνεδρίασή τους στις 15-16 Ιουλίου, περιέγραψαν την ανάκαμψη ως «απογοητευτική» και δήλωσαν ότι ο πληθωρισμός είναι «ασυνήθιστα χαμηλός».

«Η συνεχιζόμενη αυξημένη αβεβαιότητα καλεί σε εγρήγορση και ετοιμότητα αντίδρασης», σημείωσε η ΕΚΤ σε μία σύνοψη των συζητήσεων της συνόδου, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Οι Διοικητές συμφώνησαν ότι «ο σχεδιασμός των προγραμμάτων αγορών στοιχείων ενεργητικού προσφέρει επαρκή ευελιξία για την προσαρμογή τους, εάν οι συνθήκες αλλάξουν και υπάρξει ανάγκη».

Αν και η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας πιθανότατα μείωσε τις ανησυχίες διάσπασης του ευρώ, οι μετωπικοί άνεμοι περιλαμβάνουν την ασθενέστερη ζήτηση και την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που εκπορεύονται από την Κίνα, η οποία προκάλεσε σοκ κατά κύματα στις διεθνείς αγορές αυτό τον μήνα με την αναπάντεχη υποτίμηση του γουάν. Μία ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg έδειξε ότι το κινεζικό ΑΕΠ αυξάνεται πιθανόν με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Η νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου απειλεί, επίσης, να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος κινήθηκε σε θετικό έδαφος μόλις τον Μάιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.