O επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Γ Πιτσιλής θα πρέπει να λογοδοτεί μόνο στη Βουλή, μακριά από εξαρτήσεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία όπως ανέφερε πριν από λίγο στο πλαίσιο του Athens Tax Forum που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Η Ελλάδα, μετέχει στο project του ΟΟΣΑ για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με το εισόδημα από χρηματοοικονομικά προϊόντα που εισπράττουν κάτοικοι εξωτερικού στην Ελλάδα όσο και Ελλήνων από σχετικές δραστηριότητες σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στα σχέδια για ίδρυση Φορολογικής Ακαδημίας για την καλύτερη εκπαίδευση εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων θέτοντας ως στόχο να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2017.
Σχετικά με τη μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητο φορέα, ο επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης ανάφερε ότι θα πρέπει να λογοδοτεί μόνο στη Βουλή, μακριά από εξαρτήσεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
Η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ αποτελεί ένα από τα βασικά κεφάλαια της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει εισέλθει στην τελική φάση κατάρτισής του.
Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής «το σχετικό νομοσχέδιο ολοκληρώνεται σύντομα και με αυτό επιχειρείται μια πολύ σημαντική τομή στη δημόσια διοίκηση, αλλά και στην πολιτική του τόπου, καθώς για πρώτη φορά ένας κρατικός φορέας αυτού του μεγέθους και αυτής της σπουδαιότητας για τη λειτουργία του κράτους αποκόπτεται από τον ιεραρχικό και λειτουργικό έλεγχο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
Και τούτο, με σκοπό να λειτουργήσει ανεπηρέαστα από κομματικές και πολιτικές και επιρροές και να επιτελέσει απρόσκοπτα τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί, με μόνο στόχο την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Ανεξαρτησία δεν σημαίνει βεβαίως έλλειψη λογοδοσίας, η οποία πλέον αναβαθμίζεται και θα παρέχεται προς τη Βουλή των Ελλήνων».
Πέρα από τα θεσμικά και οργανωτικά, συνέχισε ο κ. Πιτσιλής , η χρηστή φορολογική διακυβέρνηση συνδέεται με τον τρόπο άσκησης της ελεγκτικής εξουσίας.
«Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι η ορθή και δίκαιη ερμηνεία και η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας από τη μία πλευρά και η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος από την άλλη πλευρά, δεν αποτελούν αντιτιθέμενες έννοιες, αλλά αντιθέτως, η πρώτη αποτελεί προϋπόθεση της δεύτερης.
Το Δημόσιο συμφέρον υπηρετείται μόνο από την ορθή και δίκαιη ερμηνεία και εφαρμογή των φορολογικών νόμων, διότι η κοντόφθαλμη λογική «να καταλογίσω τώρα και να εισπράξω όσα περισσότερο μπορώ» είναι αυτή που καθιστά τη χώρα μας μη ελκυστική σε εγχώριες επενδύσεις και επενδύσεις από το εξωτερικό, και τελικά συρρικνώνει τη φορολογική βάση, επαυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση των όσων επιλέγουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή δεν μπορούν να φύγουν από αυτήν.
Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι η Φορολογική Διοίκηση πρέπει να δείχνει ανοχή στην φοροαποφυγή και στη φοροδιαφυγή.
Σε αυτόν τον τομέα, η φορολογική διοίκηση πρέπει να είναι αμείλικτη, και να μπορεί να επιτελεί το έργο της ανεξαρτήτως ονομάτων και καταστάσεων».