Μονιμοποιήσεις συμβασιούχων με κάθε κόστος

Με κάθε τρόπο και παρά το Σύνταγμα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης πιέζει τους δημάρχους να υπογράψουν την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων έως και το τέλος του 2017, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Πρόκειται ασφαλώς για ευθεία καταπάτηση της ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ξεπερνά την όποια κομματική αντιπαράθεση υπουργείου και ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων).

«Ας κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κ. Σκουρλέτης τι θα κάνω εγώ στον δήμο μου. Εγώ κρίνομαι για τη διαχείριση του δήμου από τους συμπολίτες μου που με ψήφισαν και όχι από το υπουργείο Εσωτερικών. Αναγκάζοντάς με να υπογράψω την παράταση των συμβάσεων των 60 εργαζομένων στην καθαριότητα, ο υπουργός φορτώνει τον Δήμο Κασσάνδρας με επιπλέον μηνιαίο κόστος 1,2 εκατομμύριο ευρώ.

Μας βάζει να πληρώνουμε ανειδίκευτους εργάτες που δεν χρειαζόμαστε», τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Κυρίτσης. Για την άρνησή του να υπογράψει την παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων καθαριότητας του δήμου ο κ. Κυρίτσης κλήθηκε χθες σε απολογία από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας για παράβαση καθήκοντος. «Δηλαδή δεν πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα, που απαγορεύει την παράταση των συμβάσεων», αναρωτιέται.

«Εμείς το καλοκαίρι έχουμε 600.000 κόσμο και υπήρχε ανάγκη για εποχιακούς στην καθαριότητα. Τον χειμώνα τι να τους κάνω;» αναρωτιέται ο δήμαρχος. Ο Δήμος Κασσάνδρας έχει υπογράψει σύμβαση με εργολάβο για τρία χρόνια, ο οποίος έχει αναλάβει την καθαριότητα του δήμου. «Εχουμε πολύ καλές υπηρεσίες και μας κοστίζει λιγότερο. Αν προσλάβω υπαλλήλους στον δήμο δεν έχω οχήματα για να κάνουν την αποκομιδή», συμπληρώνει ο κ. Κυρίτσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με εγκύκλιό του στις αρχές Μαρτίου προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας είχε φροντίσει να επισημάνει ότι η παράταση των εν λόγω συμβάσεων (που λήγουν έως το τέλος του Απριλίου) των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική. «Επειδή στην υπηρεσία μας έχουν περιέλθει ερωτήματα προφορικά και γραπτά σχετικά με την άρνηση εφαρμογής του άρ. 16 του ν. 4429/2016, εκ μέρους των ΟΤΑ, που προβαίνουν είτε επιλεκτικά σε μερική παράταση των οικείων συμβάσεων είτε στη λήψη απόφασης περί μη παράτασης των συμβάσεων του συνόλου του απασχολούμενου στην καθαριότητα προσωπικού που έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για τυχόν απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας», αναφερόταν στην εγκύκλιο. Το άρθρο 16 του νόμου που αναφέρεται στην εγκύκλιο αποτελεί τροπολογία σε άσχετο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή και καθόριζε ότι «οι συμβάσεις παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου στις αρχές της εβδομάδας ακύρωσε απόφαση του Δήμου Κορινθίων για μη υπογραφή της παράτασης των συμβάσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε μιλώντας στην ιστοσελίδα autodioikisi.gr ότι ο ίδιος είχε παρέμβει τηλεφωνικά στον επικεφαλής της υπηρεσίας: «Η δική μας κατεύθυνση προς τις Αποκεντρωμένες είναι σαφής και είναι ακριβώς στην κατεύθυνση δικαίωσης των εργαζομένων». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός, μιλώντας στην «Κ» είχε τονίσει ότι εμμένει στην απόφασή του να μην υπογράψει την παράταση των συμβάσεων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να ξεπεραστούν οι ασφαλιστικές δικλίδες που θέτει το Σύνταγμα, εμποδίζοντας την παράταση των συμβάσεων πέραν των 24 μηνών. Οταν είχε ψηφιστεί η ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων πολλοί επίτροποι δεν ενέκριναν τα σχετικά εμβάσματα από τους δήμους (λόγω του περιορισμού που θέτει το Σύνταγμα) οπότε και χρειάστηκε νέα νομοθετική παρέμβαση.

Απολύσεις

Δήμαρχοι που αρχικά είχαν «υπακούσει» στις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών παρατείνοντας τις συμβάσεις, όταν συμπληρώθηκε το όριο των 24 μηνών, προχώρησαν σε απολύσεις προκειμένου να μην τους καταλογισθεί ευθύνη, όπως ο δήμαρχος Κιλκίς αλλά και ο δήμαρχος Αμφίπολης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ενωσης Δήμων) Γιώργος Πατούλης, ο οποίος βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τον υπουργό για σειρά θεμάτων, δεν έχει ταχθεί φανερά κατά της ρύθμισης. Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή, γιατί ο υπουργός δεν είναι δικαστής.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version