Quantcast
Μόνιμη η νέα ομάδα υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν - enikonomia.gr
share

Μόνιμη η νέα ομάδα υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Τα 7 δισ. για τις οφειλές προς ΕΚΤ και ΔΝΤ θα δοθούν στις ελληνικές αρχές εγκαίρως, σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και την εισήγηση της τρόικας προς το Συμβούλιο και την Κομισιόν, πως η ψηφοφορία για τα πρώτα προαπαιτούμενα ήταν επαρκής, σύμφωνη με το αποτέλεσμα της Συνόδου και έγκαιρη.

Την σκυτάλη παίρνουν τώρα οι μόνιμες αντιπροσωπείες των 28 στο Συμβούλιο της ΕΕ, καθώς η τελική έγκριση θα γίνει διά περιφοράς, χωρίς την ανάγκη για νέο Ecofin.

Μέχρι το βράδυ θα έχουν ταυτόχρονα ολοκληρωθεί και οι κοινοβουλευτικές εξουσιοδοτήσεις και το Eurogroup θα συνέλθει για μια ακόμη φορά με τηλεδιάσκεψη για να δώσει το τελικό OK στον ΕSM και τους 3 θεσμούς να ξεκινήσουν επαφές με την κυβέρνηση για την σύνταξη του μνημονίου οικονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων που θα συνοδέψει το πακέτο χρηματοδοτικής διάσωσης μέχρι 86 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα και πάλι, την επόμενη Τετάρτη το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να υπερψηφίσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της απόφασης της Συνόδου.

Ένα από τα πρώτα σημεία που θα δει η τρόικα στην Αθήνα είναι τα φορολογικά έσοδα, το στήσιμο του περίφημου Ταμείου και η λειτουργία του δημοσίου τομέα της οικονομίας.

«Θα ήμουν σίγουρα ιδιαίτερα χαρούμενος εάν η συζήτηση για ένα Grexit σταματούσε και να μπορούσαμε να συζητήσουμε για το πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξαναβρεί το δρόμο της και αυτό στοχεύουμε να κάνουμε με αυτό το πρόγραμμα», έλεγε χθες στο Βερολίνο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες ανώτερα στελέχη της Κομισιόν αναζητούν σιγά-σιγά τη μέθοδο εργασίας με την ομάδα που διαδέχθηκε την παλιά task force του Χόρστ Ράιχενμπαχ. Η νέα ομάδα υποστήριξης μεταρρυθμίσεων είναι μόνιμη, αποτελεί υπηρεσία της Κομισιόν και όχι outsourcing.

Η μάχη με το χρόνο βεβαίως, μόλις τώρα αρχίζει καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκες χρηματοδότησης και τον Αύγουστο (5 δισ) τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο, ακριβώς γιατί κυριαρχεί η έλλειψη εμπιστοσύνης.

Για τις ανάγκες αυτές υπάρχουν δύο προοπτικές. Η καλή είναι να έχει τελειώσει το νέο πρόγραμμα μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες, να έχει συνταχθεί και εγκριθεί, ώστε να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Η όχι και τόσο καλή προοπτική είναι να αναζητηθεί μια γέφυρα και πάλι την τελευταία στιγμή καθώς οι διαπραγματεύσεις θα τραβάνε σε μήκος.

Όσο όμως το μεγάλο πρόγραμμα δεν ολοκληρώνεται, τόσο οι τράπεζες δεν θα επιστρέφουν στην κανονικότητα, αφού απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξουν πλήρως είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν, μετά τα απαραίτητα stress test του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, SSM.

Πηγή: real.gr

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.