Νέο μνημόνιο με δέλεαρ το κούρεμα του χρέους προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την ακύρωση του υφιστάμενου προγράμματος που είχε συνάψει η Ελλάδα το 2012 με το Ταμείο, στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου.
Toυ Σωτήρη Καψώχα
Συγκλίνουσες πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από τεχνοκράτες που εργάζονται για το ΔΝΤ, κάνουν λόγο για επιθετικό σχέδιο που θέλει καθαρή και μόνιμη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με απομείωση ποσού που αγγίζει τα 75-80 δισ. ευρώ ή σε περίπου 40 μονάδες του ΑΕΠ, προκειμένου να τελειώσει οριστικά η περιπέτεια της εγχώριας οικονομίας. Το κούρεμα θα αφορά δάνεια του ευρωπαϊκού τομέα, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 263 δισ. ευρώ (έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα με τα δύο μνημόνια), και όχι δάνεια του ΔΝΤ, ύψους 18 δισ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του διεθνούς οργανισμού η περικοπή των δανείων του. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η κεντρική θέση του ΔΝΤ στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι για ένα νέο κούρεμα και όχι για το σενάριο της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που προτείνει η Ευρώπη.
Η προωθούμενη λύση πρόκειται να τεθεί και στις δύο πλευρές που μετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης: Αφενός στην κυβέρνηση -που δεν έχει λόγο να το απορρίψει- και αφετέρου στους Ευρωπαίους, οι οποίοι αποκηρύσσουν κάθε σκέψη για διαγραφή των δανείων που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες και μηχανισμούς.
Η διαδικασία έχει ουσιαστικά ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα και επισφραγίστηκε με την τυπική ακύρωση του υφιστάμενου προγράμματος από κοινού μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Το πρόγραμμα εξέπνεε ούτως ή άλλως στις 15 Μαρτίου και από τη στιγμή που το Ταμείο δεν έχει εκταμιεύσει καμία δόση από το καλοκαίρι του 2014 προς τη χώρα μας, για το τυπικό της διαδικασίας έπρεπε να ακυρωθεί, όπως ορίζει και το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ