Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας, απηύθυνε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος αφενός επισήμανε ότι “οι θεσμοί πρέπει κάποτε να σοβαρευτούν” και αφετέρου κάλεσε τούς Ελληνες πολιτικούς να συνειδητοποιήσουν ότι οι συνθήκες δεν χωράνε κομματικές αντιπαραθέσεις και ότι μόνο η συσπείρωση θα αυξήσει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο του ελληνοσερβικού οικονομικού φόρουμ, όπου συμμετείχαν περίπου 500 επιχειρηματίες, ο κ.Μίχαλος τόνισε ότι “χρειάζονται δύο-τρεις έξυπνες πολιτικές κινήσεις και, καθυστερημένα ίσως, η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί”.
Πρόσθεσε ότι άσχετα από το αν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση [του ελληνικού προγράμματος], “η εφαρμοστικότητα των μέτρων που απαιτούν οι θεσμοί είναι εξαιρετικά αμφίβολη”. ‘Οπως είπε, έχοντας ο ίδιος πρόσβαση τόσο στα ανώτερα όσο και στα χαμηλότερα κλιμάκια των θεσμών, έχει αντιληφθεί ότι “πολλά από τα νεαρά παιδιά που έρχονται εδώ δεν ξέρουν καν να διαβάσουν ισολογισμούς” και αυτό …τον έχει βγάλει από τα ρούχα του.
Οι δε πρωτοκλασάτοι [των θεσμών], πρόσθεσε, ενώ αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα η εφαρμογή ενός μνημονίου, εξακολουθούν να το κάνουν εξαιρετικά εμπροσθοβαρές. “Ναι, θα ψηφιστούν μέτρα. Θα μπορέσουν όμως να εφαρμοστούν;” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “όταν πλήττεις ολόκληρους κλάδους μέχρι του σημείου της υφαρπαγής, π.χ., του 82% του εισοδήματος των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα προσπαθήσει να αποφύγει αυτή την επιβάρυνση”.
Κατά τον κ.Μίχαλο, αντί να επιλύσει το πρόβλημα με το ασφαλιστικό, το προσχέδιο Κατρούγκαλου, θα δημιουργήσει ένα πολύ μεγαλύτερο: ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες θα καταθέσουν τα μπλοκάκια και θα μεταβούν σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Κύπρος, δεδομένου ιδίως ότι στην τελευταία ισχύει επί πενταετία η μισή φορολογική επιβάρυνση, για όσους Ελληνες ιδρύσουν επιχειρήσεις στη Μεγαλόνησο (αντί του συντελεστή 12,5% σε αυτή την περίπτωση ισχύει 6,25%).
Απευθύνοντας μήνυμα για ενότητα, ο κ.Μίχαλος σημείωσε: «’Οταν υπάρχουν εθνικές κρίσεις, κόμματα και χρώματα δεν χωράνε πουθενά. Κι εδώ αντιμετωπίζουμε τη μέγιστη εθνική κρίση. Βλέπουμε ότι επιλεκτικά, οι εταίροι μας και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, χρησιμοποιούν κατά το δοκούν τις καταστάσεις εντός των τειχών. Δεν έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια για κομματικές αντιπαραθέσεις σήμερα. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον με σετ συγκεκριμένων κανόνων, όπου δεν υπάρχει παράδειγμα χώρας, που να τράβηξε με επιτυχία τη δική της γραμμή, πρέπει να πάμε στη λογική στήριξης του ιδιωτικού τομέα. Ολοι πρέπει να συγκλίνουμε. Αν περάσει το μήνυμα ‘η ισχύς εν τη ενώσει’, θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση μας απέναντι στους θεσμούς».
Σε ό,τι αφορά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών επισήμανε ότι παρότι έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρίτη, ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται σε δεινή θέση και τα ζητήματά του επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο. Κι αυτό γιατί στο πλαίσιο των κινήσεων Ντράγκι η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ήδη μπει σε άλλη ταχύτητα, με μεγάλη νομισματική χαλάρωση. “’Εχουμε φτάσει σε ευρωπαϊκό, σχεδόν, επίπεδο, στα αρνητικά επιτόκια χρηματοδότησης. Στην Ελλάδα αντίθετα έχουμε μη ανταγωνιστικά επιτόκια εκεί όπου δύναται να υπάρχει δανεισμός. Αυτό πρέπει να αλλάξει” κατέληξε ο κ.Μίχαλος.