Την ανάγκη η Ελλάδα και όλα τα μικρά κράτη -μέλη της Ε.Ε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υπογράμμισαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γιούρκι Κατάινεν, και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης Bruegel, με θέμα «Ευθύνη να Μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες, γνωρίζουν ότι το μέλλον της χώρας τους είναι εντός της ευρωζώνης και πως ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης στήριξαν την παραμονή της χώρας σε αυτήν. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα αναγκάστηκε να εκχωρήσει μέρος της κυριαρχίας της, με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια, ενώ τώρα, όπως είπε, πρέπει να αναλάβει η ίδια την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και να γίνει συστηματική προσπάθεια για να εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα ισχυρότερη εντός της ευρωζώνης.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η οικονομική κρίση απέδειξε πως η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης ήταν ελλιπής, τονίζοντας πως τώρα πρέπει να συζητηθεί η διαχείριση και η διακυβέρνηση της ευρωζώνης, ούτως ώστε στο μέλλον να μπορούν να αντιμετωπίζονται οι “ασύμετροι κραδασμοί” συστηματικά και εντός της οικογένειας της ΕΕ.
Ως σημαντικότερα θέματα της συζήτησης αυτής, ο πρόεδρος της ΝΔ, επισήμανε την τραπεζική ενοποίηση, τον κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, την κοινή αμυντική πολιτική, την ψηφιακή αγορά και κυρίως τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Ειδικότερα, για το θέμα των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ ανέφερε: «Ντράπηκα ως Έλληνας όταν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με πήγαν σε διαφορετικό χώρο ελέγχου, όπου περίμενα 20 λεπτά για τον έλεγχο διαβατηρίου».
Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων μιας χώρας, καθώς και η εμπιστοσύνη που εκπέμπει ένα κράτος-μέλος τόσο στο εσωτερικό του, όσο και απέναντι στους εταίρους του είναι σημαντικές προϋποθέσεις για να υπάρξει αλληλεγγύη και επιμερισμός των κινδύνων και των βαρών. Ωστόσο, τόνισε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν χώρες που δεν δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα δεν μπορούμε να μιλάμε για επιμερισμό βαρών.
Μιλώντας ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη της και να αλλάξει την αντίληψη ότι αυτό που χρειάζεται είναι η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.
«Κατανοώ γιατί υπάρχει γενική επιθυμία να δείξουμε ότι το ελληνικό πείραμα ήταν επιτυχημένο. Όλοι θέλουμε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και να αρχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι ενώ υπάρχει επιτυχία στο δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος, η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης που σκοτώνει την πραγματική οικονομία.
Καταλήγοντας, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για μετά το 2018 και μια “συνεκτική στρατηγική” για να βγει από το πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει τις αγορές, κάτι το οποίο -όπως είπε- διαθέτει η ΝΔ. Ανέφερε, τέλος, ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με λογικά επιτόκια, θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι έχει γίνει ανταγωνιστική και εξαγωγική οικονομία, με λειτουργική δημόσια διοίκηση, και κράτος δικαίου.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ