Μητσοτάκης στην ΔΕΘ: «Τιμώ την εμπιστοσύνη σας» – Τα μέτρα που εξήγγειλε

Με την υπόσχεση ότι θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών άρχισε την ομιλία του στην 88η ΔΕΘ (Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  Μιλώντας στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Βρίσκομαι μαζί σας αποφασισμένος να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας. Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις για τις οποίες οι πολίτες μας επέλεξαν. Ώστε το 2027 να βρει μια Ελλάδα με ευημερία στην κάθε γωνιά της και στον κάθε πολίτη της».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περσινές εξαγγελίες και την υλοποίηση τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τη χρονιά που πέρασε έγιναν 10.000 μόνιμοι διορισμοί, σημειώνοντας παράλληλα ότι από το 2019 έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Πέρσι υποσχέθηκα ένα διαφανές σύστημα για την επιλογή στο δημόσιο. Έγινε πράξη από τη δική μας κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός.
Και αναφερόμενος στα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης είπε ότι «το κάναμε παρά το πολιτικό κόστος. Το κάναμε γιατί ήταν το σωστό».

Η ένταση της ανάπτυξης και οι εξαγγελίες

«Ζητούμενο είναι η ένταση της ανάπτυξης. Όχι απλά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός κι αναφέρθηκε σε εννέα προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι η σύγκλιση μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αύξηση απασχόλησης, ιδίως σε γυναίκες και νέους, βελτίωση της παραγωγικής δυνατότητας της οικονομίας μας, πράσινη μετάβαση, αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού, και της κλιματικής κρίσης.

«Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, έχω προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

-Ενίσχυση των συντάξεων 2.000.000 συνταξιούχων από την 1η Ιανουαρίου 2025.

-Στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας.

-Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

-Μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών αντί για 0,5% που σχεδιάζαμε.

-Πλήρη κατάργηση το 2025 του τέλους επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο και κάθε ατομική επιχείρηση.

-Μείωση στο μισό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για χωριά και πόλεις μέχρι 1.500 κατοίκους από 500 που είναι μέχρι τώρα.

Η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με 22%, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση μισθού κατά 130 ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης σε Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστική, Αστυνομία.

Πιο γρήγορα και αποτελεσματικά

«Πιο γρήγορα πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά. Αυτό το μήνυμα έλαβα από τις τελευταίες κάλπες στις οποίες η ΝΔ ήταν πρώτη για πέμπτη στη σειρά εκλογική αναμέτρηση με 14 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα», είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση του για το δημογραφικό πρόβλημα, λέγοντας ότι θα υπάρξει μια νέα δέσμη μέτρων η οποία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα για τη στήριξη των οικογενειών.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα δικαιώματα των τρίτεκνων οικογενειών θα συγκλίνουν με αυτά των πολύτεκνων οικογενειών, ενώ έκανε λόγο, ακόμα, για δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών, αλλά και για απλοποίηση διαδικασιών ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια της ομιλίας του στην 88η ΔΕΘ, ανακοίνωσε την άμεση ίδρυση ενός νέου Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα ενισχυθεί αρχικά με 300.000.000 ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.
«Περιμένουμε επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για 51.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πάνε σε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία ανακουφίζοντας 37.000 συμπολίτες μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε η πιο ανθεκτική δύναμη της μεταπολίτευσης. Έχουμε περισσότερες από 1.000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου μέχρι την άνοιξη του 2027, που θα γίνουν οι εκλογές, και είναι μια ευκαιρία να ολοκληρώσουμε όσα ήδη χτίζουμε με θεμέλιο την πολιτική σταθερότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Exit mobile version