Μητσοτάκης: Ό,τι κάνουμε στην Βόρεια Εύβοια θα γίνει και στην Αρχαία Ολυμπία

Στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του έργου της ψηφιακής αναβίωσης της περιοχής με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», ενώ νωρίτερα είχε σύσκεψη με τοπικούς φορείς για τις φωτιές του καλοκαιριού και τα έργα αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στην περιοχή.

«Από την πρώτη στιγμή που θεσπίσαμε αυτόν τον νέο τρόπο αποζημίωσης τονίσαμε ότι οι δύο βασικοί άξονες τους οποίους θα κινηθούμε, είναι η διαφάνεια και η ταχύτητα. Νομίζω το κάνουμε πράξη και το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες ότι για πρώτη φορά εκταμιεύονται αποζημιώσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των περιοχών που έχουν υποστεί μεγάλες φυσικές καταστροφές.

«Ό,τι κάνουμε στην Βόρεια Εύβοια να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να το κάνουμε και εδώ στην Αρχαία Ολυμπία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης το οποίο ήδη δρομολογείται που θα μπορέσει με το βλέμμα στο μέλλον να κάνει όλες εκείνες τις παρεμβάσεις με ένα συνεκτικό τρόπο και αλληλοσυμπληρούμενο τρόπο, έτσι ώστε η Αρχαία Ολυμπία να δείξει την πραγματική της δυναμική.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι στρατηγικές αναπλάσεις οι οποίες ήδη μπορούν να δρομολογηθούν και μπορούν να ωριμάσουν με την υποστήριξη της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με το patrisnews.com, «σημαντικά μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ήδη δρομολογούνται. Έχετε τους πόρους πια, κ. Περιφερειάρχα, και τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες για να μπορείτε να τρέξετε γρήγορα τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Και βέβαια πάντα θέλω να ζητήσω απόλυτη εγρήγορση και συνεργασία με την Πολιτική Προστασία σε περίπτωση που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Θα προχωρήσουμε, όπως το κάναμε και στην προηγούμενη μεγάλη κακοκαιρία, σε προληπτικές εκκενώσεις έτσι ώστε πάνω από όλα να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο πρόγραμμα των ιδιωτικών χορηγιών που συνδέονται με συγκεκριμένα έργα: «Για πρώτη φορά το δρομολογήσαμε και μπορούμε και κατευθύνουμε κεντρικά ιδιωτικές χορηγίες με διαφάνεια και ταχύτητα προς την αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε παρεμβάσεις πολύ σημαντικές για εσάς να δρομολογηθούν γρήγορα και να ταυτιστούν κιόλας με τον χορηγό ο οποίος θα θέλει να αγκαλιάσει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αυτό μας έχει επιτρέψει να κινηθούμε με ταχύτητες που ήταν αδιανόητες για την ελληνική δημόσια διοίκηση».

Μητσοτάκης προς αγρότες: Κέρδη για όσους μπαίνουν σε σχήματα συνεργασίας

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας έγινε συζήτηση και για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικά για τους νέους αγρότες, με αφορμή τη φορολογική ελάφρυνση στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης:

«Πρέπει να οργανωθούμε και αυτό αφορά και εσάς, αφορά και το πώς θα ξεπεράσουμε τοπικές αγκυλώσεις ή προκαταλήψεις του παρελθόντος, χρειαζόμαστε μέγεθος στον αγροτικό τομέα για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Και πια δημιουργούμε ένα πλαίσιο ξεκάθαρο όπου λέμε στους αγρότες: συνεργάζεστε, θα έχετε συγκεκριμένα οφέλη, φορολογικά και οικονομικά. Αν δεν συνεργάζεστε θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν θα έχετε την ίδια προνομιακή αντιμετώπιση από την πολιτεία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Εντός του 2022 ξεκινούν τα έργα στον Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία»

Για τους οδικούς άξονες της περιοχής ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως γίνονται παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα: «Οι πρώτες αφορούν τις άμεσες βελτιώσεις σε ένα οδικό δίκτυο το οποίο είναι απαράδεκτο, δυστυχώς, και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και αναπηρίες σε πάρα πολλούς συμπολίτες σας.

Μητσοτάκης: Ο αρχαίος πολιτισμός μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία

Αναφερόμενος στο project με τη Microsoft για την ψηφιακή αναβίωση της Αρχαίας Ολυμπίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «πριν από 21 μήνες, Ιανουάριο του 2020, συναντήθηκα για πρώτη φορά με τον πρόεδρο της Microsoft. Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας και να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής δεδομένων».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να συνεργαστούμε σε ένα εμβληματικό project. Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα και ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε ήταν στο δικό μου μυαλό αυτονόητος. Η Ολυμπία ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών. Τόπος λατρείας, συλλογικής συνάντησης, υπέρβασης διαφορών».

«Δουλέψαμε πολύ μεθοδικά» συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Πράγματι στο project συναντιέται η αρχαιολογία με την τεχνολογία. Όσο σημαντική είναι από τη μία πλευρά η μεγάλη δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία να δημιουργούμε εικονικές και επαυξημένες πραγματικότητες, τόσο σημαντική είναι και η προσφορά των αρχαιολόγων. Χωρίς τη συνεργασία των αρχαιολόγων, του υπουργείου πολιτισμού, χωρίς το μεράκι τους, πιστεύω ότι το έργο αυτό δεν θα μπορούσε τελικά να υλοποιηθεί» συμπλήρωσε.

«Σήμερα κάνουμε ένα πρώτο παγκόσμιο βήμα να δείξουμε πώς ο αρχαίος Πολιτισμός μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό το οποίο συγκράτησα δεν ήταν τόσο η δύναμη της τεχνολογίας όσο ο ενθουσιασμός στα μάτια των μαθητών του νέου γυμνασίου της αρχαίας Ολυμπίας. Πιστεύω ότι ανοίγουμε νέους ορίζοντες, πως μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση στη νέα γενιά. Η οπτικοποίηση αυτής της εμπειρίας την κάνει τόσο μοναδική. Πιστεύω ότι δημιουργεί για τη χώρα νέες λεωφόρους για το πώς μπορούμε να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το όραμά μου είναι αντίστοιχες εμπειρίες να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε για όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους» για να συμπληρώσει:

«Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Θα την αγκαλιάσουμε με θέρμη. Η Ολυμπία και οι κοινοί τόποι είναι μόνο η αρχή. Η τεχνολογία είναι το εργαλείο όχι μόνο για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Είναι ένα μεγάλο εκπαιδευτικό εργαλείο, που τελικά ενώνει και δεν διχάζει. Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο αλλά θα θυμόμαστε πάντα ότι το πρώτο βήμα έγινε εκεί που έπρεπε να γίνει. Εδώ στην αρχαία Ολυμπία, κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα».



Exit mobile version