“Εφαρμόζουμε μία πολιτική η οποία είναι απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις”, είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.
“Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης και θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη” τόνισε.
“Είναι μία πολιτική, η οποία δεν θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την ανάγκη να διατηρούμε τη δημοσιονομική πειθαρχία. Είναι μία πολιτική, η οποία δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων και στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά δίνει πρωταρχική σημασία στην ισχυρή ανάπτυξη, η οποία θα έρθει μόνο μέσα από ένα κύμα ιδιωτικών επενδύσεων, ξένων αλλά και εγχώριων, που θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσουν καλούς μισθούς σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Αυτή η συνεκτική πολιτική, την οποία εφαρμόζουμε, είναι πολύ διαφορετική από την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν”.
Δεν έχω αυταπάτες, οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος, σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία, δήλωσε.
“Οι πολίτες πιστώνουν ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την δυναμική μας. Φυσικά”, συνέχισε, “θα γίνουν και λάθη, αλλά εδώ θα είμαστε για λογοδοσία και δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου εφησυχασμό ή αλαζονεία. Ωστόσο έχει σημασία ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”.
Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα προτείνει στη Βουλή έναν νέο εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα
“Όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό καταλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του”, δήλωσε.
“Εξετάζεται και το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου”, τόνισε.
“Για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Θα ήθελα να είχαμε 300 ψήφους. Θα καλέσω τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσω για την πρωτοβουλία μου και να συζητήσουμε τις όποιες επιφυλάξεις έχουν”, πρόσθεσε.
“Η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Θα έχει άνετο χρόνο η Βουλή να τοποθετηθεί”, υπογράμμισε.
“Δεν συνδέω τον εκλογικό νόμο με την αλλαγή του Συντάγματος. Η απλή αναλογική είναι καταστροφική, επιμένω στην άποψή μου. Η ΝΔ θα προτείνει στη Βουλή έναν νέο εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα”, σχολίασε.
“Η δυνατότητα σε ένα κόμμα που έχει το 40% να έχει άνετη αυτοδυναμία είναι κάτι καλό για την σταθερότητα και την οικονομία”, κατέληξε.
“Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα το κάνουμε”
Σε ερώτηση για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι προσβάλει τη μνήμη των πολιτών, διότι είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 και σημείωσε ότι είναι απολύτως συνεπής σε ότι είχε πει προεκλογικά πως «δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αφού η χώρα αποκτήσει πολιτική αξιοπιστία».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το βάζω στο τραπέζι των συζητήσεων, εξηγώντας γιατί αυτά τα πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα», είπε. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν το χρέος αυτόματα πιο βιώσιμο. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα το κάνουμε, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χωνέψει ότι έγιναν εκλογές και έχασε”
“Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει για την αντιπολιτευτική του τακτική την επόμενη εβδομάδα”, είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι δίνει όμως την εντύπωση πως δεν έχει χωνέψει ακόμη ότι έγιναν εκλογές και ενοχλούνται όταν δεν κάνουμε κωλοτούμπες, γιατί κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.
Για τον σωφρονισμό είπε ότι χρειαζόμαστε ανθρώπινες φυλακές.
“Οι φυλακές Κορυδαλλού θα φύγουν από εκεί. Υπάρχει πρόταση να μετεγκατασταθούν στον Ασπρόπυργο, μακριά από τον αστικό ιστό”.
Για τις τουρκικές προκλήσεις και τον Ερντογάν
“Πρόθεση μου είναι να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη στα τέλη Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Παρά την ένταση, πρόθεση μου είναι πάντα να συνομιλώ, διότι μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, τις θέσεις της πατρίδας σου ώστε να μπορείς να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις τελικά λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία αποδεκτές”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
“Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη εκμαιεύοντας και προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού. Η Ευρώπη έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία, 6 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια μία σωστής συμφωνίας η οποία έγινε μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, που ήταν αμοιβαία ωφέλιμη και για την Ευρώπη και για την Τουρκία. Αν χρειάζεται να συζητήσουμε με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς αυτή η συμφωνία οικονομικά μπορεί να επεκταθεί, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, όχι όμως με απειλές, με τσαμπουκάδες και όχι με μία γλώσσα η οποία δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας… Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία και εάν ο κ. Ερντογάν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτό είναι κάτι το οποίο πια θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα”.
Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό.
Μητσοτάκης: Δεν θα πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική με τη ΔΕΗ – Πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να εξυγιανθεί
“Κληρονομήσαμε μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού σε τραγική κατάσταση” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Η ΔΕΗ όδευε με ταχύτητα προς την χρεοκοπία. Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ είναι τολμηρό. Πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Θα κληθούν να συνεισφέρουν λίγο όλοι για να σωθεί η επιχείρηση” ανέφερε.
“Έχω εμπιστοσύνη και στην επιχείρηση και τους εργαζόμενους ότι μπορούμε να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ και να την κάνουμε κερδοφόρα”.
“Δεν θα πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική με τη ΔΕΗ, θα έπρεπε να αποζημιώνεται από το κράτος, αν το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική πρέπει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμού του κράτους και όχι τη δημόσια επιχείρηση”.
Συντάξεις, επιδόματα και δημόσια έσοδα
Διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά», έδωσε ο Πρωθυπουργός. Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου, συμπλήρωσε.
“Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους”, σχολίασε.
“Κανένα επίδομα δεν καταργείται” δήλωσε κατηγορηματικά.
Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.
Σχετικά με τα εργασιακά, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
“Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά. Είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση”.
“Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις”
Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές, τόνισε.
«Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα» είπε.
Συμφωνία των Πρεσπών και συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ
“Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Αυτή τη διαπίστωση είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στην Βουλή προεκλογικά. Η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα”.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία.
Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα
“Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μία μάχη που κάποια στιγμή θα τη χάσει, δεν ξέρω πότε. Δεν απεμπολεί η Ελλάδα την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα, αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Οποιοδήποτε αίτημα γίνει προς το Βρετανικό Μουσείο θα αξιολογηθεί και θα διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θέτει σε αμφισβήτηση το πάγιο και δίκαιο αίτημα μας για οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα. Για να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να αποκατασταθεί η ενότητα ενός μνημείου που αποτελεί σύμβολο για τον Δυτικό πολιτισμό”, σημείωσε.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού: