Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Δεν ψάχνομαι για καβγά αλλά…

Για τα ελληνοτουρκικά μίλησε μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι “δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος να μην θέλει επί της αρχής, κι εφόσον αυτό θα ήταν εφικτό, να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Εγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται για καβγά χωρίς λόγο, Πράγματι στην πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Ερντογάν τού πρότεινα ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου για βελτίωση των σχέσεών μας. Δυστυχώς, τα επόμενα βήματα ήταν το παράνομο “μνημόνιο” με τη Λιβύη, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα”. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “δεν μας είχε ενημερώσει γι’ αυτό, Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν συζητήσεις. Δεν είμαστε αφελείς. Ήταν ωστόσο μια κίνηση όχι απλά παράνομη αλλά και προκλητική απέναντι στην Ελλάδα. Και μην ξεχνάτε ότι ακολούθησε η εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Τότε που η Ελλάδα ύψωσε το ανάστημά της, προστάτευσε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και απέτρεψε τον κ. Ερντογάν από το να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη. Ήταν προφανές λοιπόν ότι όταν έχουν συμβεί δύο τέτοια γεγονότα, όχι με ελληνική υπαιτιότητα θα υπάρχει μια ένταση στις σχέσεις μας”.

Για τις κυρώσεις, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι “πιστεύω στην απειλή των κυρώσεων. Αν φτάσει στο σημείο κανείς να επιβάλει κυρώσεις, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ένταση μπορεί να συντηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων όμως σε μια οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα έχει μεγάλη αξία. Και δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο πως τελικά υπήρξε μια – ας μην χρησιμοποιήσω τον όρο “αναδίπλωση”- προσαρμογή της τουρκικής θέσης”.
Σε ερώτηση για το εάν θέλει διερευνητικές επαφές η Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι “πιστεύω πως θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Αυτή τουλάχιστον είναι και η διαβεβαίωση που είχα από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μας ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα θα δώσουν ημερομηνία διερευνητικών”. Επανέλαβε δε ότι το ένα και μόνο θέμα είναι οι θαλάσσιες ζώνες “όπως άλλωστε αποτυπώνεται σαφώς και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Αλλά όπως έχει συμφωνηθεί και κατ’ ιδίαν, στις επαφές των διπλωματικών μας συμβούλων. Διότι αυτό έχει συμφωνηθεί”.
Για το εάν υπήρξε ένταση με την κ. Μέρκελ στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης είπε “όχι δεν υπήρξε καμία ένταση. Δεν είμαι και άνθρωπος που ανεβάζω εύκολα τους τόνους. Το πρώτο προσχέδιο απερρίφθη και από εμάς και από την Κύπρο. Έγινε μια συστηματική προσπάθεια να διορθωθεί. Και διορθώθηκε. Σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελικό προσχέδιο δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με το πρώτο. Η κ. Μέρκελ προφανώς για να συμφωνήσει με το τελικό κείμενο πείστηκε ότι αποτυπώνει σωστά τις προτεραιότητες του Συμβουλίου”.

 

 

Exit mobile version