Quantcast
Μητσοτάκης: Γεωγραφικά γελοία η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Γεωγραφικά γελοία η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

δημοσιεύτηκε:

Ως “γεωγραφικά γελοία”, άκυρη και έωλη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύηγια τις θαλάσσιες ζώνες, μιλώντας στο Atlantic Council.

Ερωτηθείς για τα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως δεν επιδιώκουμε να αποκλείσουμε κανέναν από τη συμφωνία για τον EastMed, με την προϋπόθεση ότι σέβονται τη διεθνή νομοθεσία. Η Τουρκία είναι εκτός αυτής της γραμμής, είπε, και εξέφρασε την επιθυμία να δει την Άγκυρα να αλλάζει προσέγγιση.

Αναφέρθηκε σε αυτό το σημείο στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, λέγοντας πως “δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δυο χωρών στο χάρτη και υποθέτει ότι τα νησιά μας -περιλαμβανομένης της Κρήτης- δεν έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κάτι που αντίκειται σε όλα όσα γνωρίζουμε στο Διεθνές Δίκαιο. Έχει το επιπρόσθετο πρόβλημα ότι δεν έχει επικυρωθεί από τη λιβυκή Βουλή”.

Επομένως, υπογράμμισε πως πρόκειται για συμφωνία που ξεκάθαρα δεν έχει νομική βάση, δεν θεωρούμε ότι παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα. Αλλά αποτελεί ένδειξη του πώς σκέφτεται η Τουρκία όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο.

“Σε ό,τι αφορά στις διαφορές μας με την Τουρκία σε ζητήματα θαλασσίων ζωνών, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, έχω πει πως αν δεν μπορούμε να τις λύσουμε, είμαστε ανοικτοί να πάμε στη Χάγη και να αποφασίσει το δικαστήριο”, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε με νόημα πως πρόκειται για μία λογική λύση, εάν υποθέσουμε πως υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και με την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα αναγνωρίσει ότι “η μοναδική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η υφαλοκρηπίδα”, προσθέτοντας πως απαιτούνται ενέργειες αποκλιμάκωσης.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο ίδιος δεν την υποστήριξε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όμως “δήλωσα όμως πως αν κυρωθεί θα πρέπει να την σεβαστώ”. Σημείωσε πως έχουμε ακόμη σημαντικά ζητήματα να λύσουμε με τη συμφωνία, όπως αυτό των εμπορικών σημάτων και το brand της Μακεδονίας, και εργαζόμαστε επί αυτών των ζητημάτων.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, τόνισε χαρακτηριστικά πως “δεν θέλουμε να τους κλείσουμε την πόρτα της ΕΕ”. Ωστόσο, έστειλε σαφές μήνυμα στον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, λέγοντας πως “σε υποστηρίζουμε αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας δεν προστατεύονται πλήρως”.

Για τη στάση της Τουρκίας

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως “κατέστησα σαφές στις δηλώσεις μου (στη Σύνοδο του NATO) ότι είναι απαράδεκτο, στο πλαίσιο μιας συμμαχίας, να έχουμε ένα μέλος να προκαλεί ξεκάθαρα ένα άλλο μέλος της Συμμαχίας. Προφανώς αναφέρομαι στην Τουρκία και στις ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν. Αυτό δεν πρέπει να παραμερίζεται στο πλαίσιο μιας συμμαχίας, διότι η γενική προσέγγιση του NATO πάντα ήταν ‘έχουμε δύο μέλη που έχουν ζητήματα, αφήστε τους να τα λύσουν’, αλλά νομίζω ότι είναι σαφές πως η κατάσταση είναι διαφορετική, βρισκόμαστε ενώπιον μιας Τουρκίας που συμπεριφέρεται με έναν εξαιρετικά επιθετικό τρόπο αλλά συνάμα παραμένει μέλος της συμμαχίας”.

Όπως είπε, αυτά τα θέματα πρέπει να συζητούνται εντός της συμμαχίας. “Έχουν επίσης ξεκάθαρες επιπτώσεις στην ασφάλεια. Νομίζω είναι επίσης προφανές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πως δεν είναι δυνατόν να πουλάς αεροσκάφη F-35 σε μία χώρα που ταυτόχρονα προμηθεύεται το αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Τα δύο δεν γίνεται να πάνε μαζί”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το προσφυγικό

Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν μπορείς έχεις τη συνθήκη Σένγκεν και να μην έχεις κοινή πολιτική για το άσυλο. “Είναι πολύ άδικο να ρίχνεις το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε.. Δεν μπορώ να περιμένω από την ΕΕ για να απαντήσει. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση και παίρνουμε αποφάσεις . Από την πρώτη Ιανουαρίου έχουμε ‘σφίξει’ τις διαδικασίες. Ο ρόλος της ακτοφυλακής είναι να ελέγχει τα σύνορα. Δεν είμαστε επιτροπή υποδοχής”, είπε.

Μίλησε επίσης για τους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης, σημειώνοντας πως στόχος του είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα, όχι μόνο γιατί θα βρουν καλές θέσεις εργασίας, αλλά γιατί θα αισθανθούν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως “πρώτον, είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση. Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά”.

Για την ενέργεια

Τα ενεργειακά αποτελούν “πολύ σημαντική πτυχή της σχέσης μας με τις ΗΠΑ. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Η συμφωνία για τον αγωγό EastMed είναι ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο project που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για σημαντικό έργο για την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα. Η ανατολική Mεσόγειος είναι η μοναδική αποδεδειγμένη νέα πηγή φυσικού αερίου στην οποία έχει πρόσβαση η Ευρώπη. Για τα επόμενα 30 χρόνια, τουλάχιστον, το φυσικό αέριο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς μία ουδέτερη Ευρώπη στο ισοζύγιο εκπομπών”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως “οι χώρες της περιοχές έλαβαν τη σημαντική γεωπολιτική απόφαση ότι ο βέλτιστος τρόπος να μεταφερθεί το αέριο είναι με έναν αγωγό που θα περνά μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και θα φτάνει στην Ιταλία.

Το ΔΝΤ στηρίζει χαμηλότερα πλεονάσματα

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι μια πολιτική που προέρχεται από μια διαφορετική εποχή – που υπήρχε πραγματική ανησυχία σχετικά με την αξιοπιστία της χώρας και οι πιστωτές δεν είχαν εμπιστοσύνη.

“Σήμερα η κατάσταση δεν είναι έτσι. Έχουμε την υποστήριξη του ΔΝΤ, το Ταμείο έχει δηλώσει πολύ καθαρά γιατί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων πρέπει να μειωθούν. Από τη μείωση αυτή το 80% θα κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων και το 20% στη μείωση της φτώχειας και για κοινωνικές ανάγκες”, είπε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και της δίωξης του πρώην επικεφαλής της Ανδρέα Γεωργίου, είπε ότι βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και πως καλό είναι να τελειώσει. “Δεν βοήθησε το θέμα στην φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό”, συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όταν κοιτάζει τους αριθμούς, βλέπει ότι είμαστε κάτω από τους στόχους, ενώ ειδικά αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού, τόνισε πως υπάρχει κινητικότητα παρά τη γραφειοκρατία. Είπε επίσης ότι αναζητούμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά, πως πλέον δεν υπάρχει ο αντιαμερικανισμός των δεκαετιών του ‘70 και του ‘80. “Δεν είναι πλέον έτσι”, τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως πλέον “υπάρχει συνεννόηση ως προς αυτό, κάτι που δεν συνέβαινε με την προηγούμενη κυβέρνηση”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον, ότι “θα εξερευνήσουμε τις πιθανότητες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35” εξηγώντας ότι προφανώς δεν είμαστε ακόμα στην οικονομική κατάσταση για να κάνουμε τέτοιες αμυντικές επενδύσεις.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πυρκαγιές στην Αυστραλία. “Αν δεν έχουμε μια επιθετική αντιμετώπιση στο θέμα, θα συνεχιστούν τα προβλήματα”, είπε και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζουμε σχέδιο πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.