Μητσοτάκης: Έρχεται ο προσωπικός αριθμός των νέων ταυτοτήτων-Τι είπε για το ψηφιακό πορτοφόλι και τον ΟΟΣΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης

Έρχεται ο προσωπικός αριθμός των νέων ταυτοτήτων.

Όπως γνωστοποίησε με ανάρτηση του σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο facebook, « σε λίγες μέρες θα τεθεί σε ισχύ ο προσωπικός αριθμός των νέων ταυτοτήτων. Ουσιαστικά θα τον δημιουργήσουν οι ίδιοι οι πολίτες -καθένας και καθεμιά αποκλειστικά τον δικό τους- επιλέγοντας μέσα από την πλατφόρμα myinfo τα δύο από τα τρία ψηφία που τον απαρτίζουν συν το ΑΦΜ μας. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δημιουργείται ένας νέος πολύ πιο ισχυρός τρόπος αυθεντικοποίησης, με νέους κωδικούς που θα είναι πολύ πιο ασφαλείς απέναντι σε χακαρίσματα. Βεβαίως αυτό αφορά όσους το επιθυμούν, οι υπόλοιποι μπορούν να κρατήσουν τους παλιούς κωδικούς ».

Και μίλησε για το ψηφιακό πορτοφόλι.« Κάτι ακόμη ως προς το ψηφιακό πορτοφόλι: από μεθαύριο Τρίτη στο gov wallet θα προστεθούν εκτός των υπόλοιπων εγγράφων (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, κάρτα αναπηρίας, δακτύλιο κ.τ.λ.) και η ασφαλιστική ενημερότητα, τα στοιχεία και το βιβλιάριο υγείας του δεσποζόμενου ζώου»  τόνισε με έμφαση.

Για την έκθεση του ΟΟΣΑ

Επίσης αναφέρθηκε και στην έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α για την βελτίωση του κράτους δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς. « Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε μία σημαντική αναγνώριση της προσπάθειάς μας αυτής από την έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. Η έκθεση αναγνωρίζει, λοιπόν, ότι από τις 49 συστάσεις που είχαν γίνει στη χώρα μας υλοποιήθηκαν (και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ) οι 38, δηλαδή το 78%. Αναφέρω ενδεικτικά την ενίσχυση της δικαιοδοσίας και του ρόλου του Οικονομικού Εισαγγελέα, τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα Μέλη της Κυβέρνησης, τη στρατηγική καταπολέμησης της απάτης στο Ταμείο Ανάκαμψης, την ψήφιση του νέου δικαστικού χάρτη πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης. Ως προς το ζήτημα της Ελευθερίας του Τύπου, η Έκθεση επίσης βάζει θετικό πρόσημο στα μέτρα που λάβαμε μεταξύ άλλων για πρόσθετη διαφάνεια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο και στην κατάργηση του αξιόποινου χαρακτήρα της απλής δυσφήμισης.

Η έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους: ο πρώτος αφορά την πεποίθησή μας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας εάν αυτή δεν συνοδεύεται από ένα κράτος δικαίου, θεσμούς, νόμους και δικαιοσύνη που λειτουργούν σωστά, γρήγορα και με βάση τα διεθνή πρότυπα. Και η έκθεση επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό: ότι η Ελλάδα, στην προσπάθειά της να γίνει μια διεθνώς ελκυστική οικονομία, βρίσκεται στο σωστό δρόμο ως προς τις νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για να βελτιώσουμε το κράτος δικαίου. Ο δεύτερος λόγος αφορά στη διάψευση όσων επιχειρούν εδώ και αρκετό καιρό μια συντονισμένη εκστρατεία σπίλωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Το έχω πει αρκετές φορές: αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για την ποιότητα και τη λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα μας, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τους πλέον έγκυρους διεθνείς οργανισμούς και τις εκθέσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Economist και τώρα ο Ο.Ο.Σ.Α αναγνωρίζουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Προφανώς και δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα και φυσικά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι να θεραπεύσουμε διαχρονικές πληγές και οι πολίτες να δουν τη διαφορά στην καθημερινότητά τους. Και γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια» τόνισε.

 

Exit mobile version