Ομιλία απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κασαπίδης, στην Κοζάνη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τις οργανώσεις, τα μέλη του κόμματος και τους φίλους της ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία, να μην επαναπαυθούν και να βρίσκονται σε εγρήγορση. Προέβλεψε ότι ο αντίπαλος θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προπαγάνδας ακόμη και fake news κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και εκτίμησε ότι στις 26 Μαΐου, ημέρα των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, θα στηθούν κάλπες και για το εθνικό Κοινοβούλιο. Τόνισε ότι είναι ευκαιρία να σταλεί από όλους ένα μήνυμα στη σημερινή κυβέρνηση, που θα λέει «φύγετε, δε πάει άλλο, αξίζουμε καλύτερα» και κάλεσε τους φίλους και τα μέλη του κόμματος να συστρατευθούν σε αυτόν τον αγώνα δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι πριν από δύο ημέρες «153 πρόθυμοι βουλευτές με την ψήφο τους επικύρωσαν την τελευταία πράξη μιας μεγάλης εθνικής υποχώρησης» και διευκρίνισε ότι η επικύρωση της ένταξης των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία και η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται απέναντι στους Μακεδόνες της Βόρειας Ελλάδας αλλά και απέναντι στο 70% της ελληνικής κοινωνίας.
Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας είπε «ναι» εκεί όπου όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν «όχι», κι όπως εξήγησε, «καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν δέχτηκε ποτέ να εκχωρήσει την γλώσσα την ταυτότητα και την εθνότητας στους γείτονες».
Όπως είπε αναλυτικά σχετικά με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών:
“Δυστυχώς, πριν από δύο μέρες, 153 πρόθυμοι βουλευτές επικύρωσαν την τελευταία πράξη μιας μεγάλης εθνικής υποχώρησης. Επικύρωσαν την τυπική ένταξη των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ολοκληρώνοντας έτσι μία πολιτική πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, η οποία βρίσκεται απέναντι στο 70% της ελληνικής κοινωνίας. Το λέω αυτό, διότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία κατά καιρούς έχει επικαλεστεί αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όπως τα δημοψηφίσματα και αισθάνεται πάντα ότι πρέπει να εκπροσωπεί τη φωνή του λαού, βρέθηκε απέναντι στον λαό σε αυτή τη συγκυρία. Και δεν βρέθηκε μόνο απέναντι στον λαό της Μακεδονίας, βρέθηκε απέναντι σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Στην Κρήτη, στο δικό μου τόπο, η αντίδραση στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν εξίσου έντονη με την αντίδραση στη Μακεδονία.
Ο κ. Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή, ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να δώσει «λύση» στο ζήτημα αυτό. Δεν ξέρω πραγματικά τι γραμμάτια είχε αναλάβει να εξοφλήσει και δεν ξέρω ο ίδιος πως πιστεύει ότι μπορεί να ωφεληθεί από μία τέτοια πρωτοβουλία. Η αλήθεια όμως, φίλες και φίλοι, είναι δυστυχώς πολύ σκληρή για τη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας πήρε αποστάσεις από μία εθνική πολιτική στο ζήτημα της γειτονικής χώρας, η οποία πηγαίνει πίσω πολλές δεκαετίες. Για να το πω πολύ απλά: ο κ. Τσίπρας είπε ”ναι” εκεί που όλοι οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί είχαν πει “όχι”. Διότι εάν θέλαμε μία τέτοια συμφωνία, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, θα την είχαμε ήδη υπογράψει στο Βουκουρέστι το 2008. Ο Κώστας Καραμανλής όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη είπαν “όχι” στις πιέσεις που δέχθηκαν τότε. Γιατί και τότε οι πιέσεις ήταν ασφυκτικές. Αλλά καμία προηγούμενη κυβέρνηση -και θέλω να το τονίσω αυτό και θέλω να το καταλάβετε πολύ καλά γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία- δεν δέχθηκε ποτέ να εκχωρήσει γλώσσα, εθνότητα και ταυτότητα στους γείτονες. Η ιδέα ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει επίσημα “μακεδονική” γλώσσα, ότι θα αναγνωρίσει “μακεδονική” εθνότητα, ότι θα αναγνωρίσει “μακεδονική” ταυτότητα και όλα τα στοιχεία της πολιτιστικής διαδρομής των γειτόνων που συνιστούν αυτήν την “μακεδονική” ταυτότητα, την ξεχωριστή “μακεδονική” ταυτότητα όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον και την υπερασπίζονται οι γείτονές μας, ήταν μία ιδέα η οποία ερχόταν σε σύγκρουση με τη σταθερή εξωτερική πολιτική της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες .
Και εδώ είναι ακριβώς, φίλες και φίλοι, που έγινε η πολύ μεγάλη ζημιά. Βρισκόμουν στο γραφείο μου στη Βουλή, αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν τον περασμένο Μάιο ή τον περασμένο Ιούνιο, όταν χτύπησε το τηλέφωνο και μου λένε: “Θέλει να σας μιλήσει ο Πρωθυπουργός”. Με πήρε τηλέφωνο, τότε, να με ρωτήσει την άποψή μου για το Ίλιντεν. Το Ίλιντεν είχε συμφωνηθεί, φίλες και φίλοι, από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Ζάεφ. Είχε συμφωνηθεί και αν δεν υπήρχε τότε η ισχυρότατη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, θα ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα από αυτά τα οποία έχουμε σήμερα. Αυτό ξέρετε τι μου λέει εμένα; Ότι ο Πρωθυπουργός το ζήτημα αυτό -το οποίο είναι τόσο κρίσιμο για την ταυτότητα της Βόρειας Ελλάδος, μία ιστορία η οποία είναι ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική της διαδρομή- δεν τον ενδιέφερε πάρα πολύ. Για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν και παραμένει Πρόεδρος ενός Κόμματος, του οποίου όλα τα κορυφαία του στελέχη το 2008 υπέγραφαν κείμενα τα οποία ζητούσαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως “Μακεδονία” σκέτο. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας, δεν άλλαξε στην πορεία. Δεν μας κάνει λοιπόν καμία εντύπωση ότι, δυστυχώς, έκανε μια τόσο σημαντική εθνική υποχώρηση, την οποία η χώρα μας θα τη βρει μπροστά της στο μέλλον.
Θέλω να ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή θέσαμε όλους προ των ευθυνών τους και η Νέα Δημοκρατία τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση στο ζήτημα αυτό. Θέσαμε προ των ευθυνών του και τον όψιμο τώρα «μακεδονομάχο», τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ξέχασε να μας πει, όμως, ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας που είχαμε καταθέσει και δεν το έκανε. Και είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη γιατί έδωσε στον κ. Κοτζιά και στον κ. Τσίπρα το στυλό να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και βέβαια αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε απέναντι με μία κυρωμένη διεθνή συμφωνία.
Στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή κοίταξα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους διάφορους περιφερόμενους βουλευτές οι οποίοι και αυτοί αντάλλαξαν, ενδεχομένως, την ψήφο τους, είτε με ένα Υπουργείο, είτε με μία άλλη επιβράβευση. Διότι δεν νομίζω να φαντάζεται κανείς ότι κάποια πρόσωπα τα οποία καταλαμβάνουν Υπουργεία σήμερα επέλεξαν να τοποθετηθούν με αυτόν τον τρόπο στη Βουλή μόνο και μόνο επειδή ξαφνικά συμφώνησαν με τις απόψεις του κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είχαμε μία ξεκάθαρη συναλλαγή στη Βουλή τους τελευταίους μήνες. Άλλη συναλλαγή για να περάσουν οι Πρέσπες, άλλη συναλλαγή για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Έχουν γίνει πρωτοφανή πράγματα, δυστυχώς, στη Βουλή τις τελευταίες εβδομάδες, που ευτελίζουν την κοινοβουλευτική μας ιστορία. Καταλήξαμε -η Ελλάδα ήταν πάντα, τουλάχιστον ως προς τους κοινοβουλευτικούς της θεσμούς μία Ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια- με αυτά τα οποία έκανε ο κ. Τσίπρας να γίνουμε και εμείς μία βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Αυτά τα οποία έγιναν στη Βουλή των Σκοπίων, δυστυχώς, με τον ίδιο τρόπο έγιναν και στο Εθνικό Κοινοβούλιο για να περάσει αυτή η συμφωνία, η οποία τόσα προβλήματα θα μας δημιουργήσει.
Μιλούσα λοιπόν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και τους έλεγα: “Προσέξτε, μία κυρωμένη διεθνής συμφωνία δημιουργεί πολλά προβλήματα την επόμενη μέρα στη χώρα”. Και ήμουν απολύτως ειλικρινής σε όλες και σε όλους απέναντι στο τι μπορούμε και στο τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα σας πω, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνω εγώ την επόμενη μέρα. Το πρώτο το οποίο θα κάνω και το οποίο έχω ήδη δηλώσει δημόσια είναι ότι ως επόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον με εμπιστευθούν οι Έλληνες πολίτες, δεν πρόκειται να απεμπολήσω το δικαίωμα της Ελλάδος να βάλει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων εφόσον κρίνω ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. Και σε σημειολογικό επίπεδο είπα, βέβαια, ότι την φράση “καλωσορίζω τον «Μακεδόνα» Πρωθυπουργό” δεν πρόκειται ποτέ να την ακούσετε από τα δικά μου χείλη. Τα Σκόπια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρεθούν απέναντι στην Ελλάδα εάν εξακολουθούν να έχουν μία συμπεριφορά η οποία υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα.
Το δεύτερο το οποίο θα κάνω είναι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να κατοχυρώσω τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν από αυτή τη συμφωνία και είναι ουσιαστικά απροστάτευτα. Με πολύ μεγάλη ειρωνεία, μου έκανε εντύπωση ότι αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή σε μία αποστροφή του λόγου μου- στην πρώτη συζήτηση η οποία είχε γίνει για τα μακεδονικά ροδάκινα. Λες και δεν γνωρίζει ότι μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό προϊόν με σημαντικό εξαγωγικό αποτύπωμα, με σημαντική προστιθέμενη αξία, του οποίου ο τίτλος κινδυνεύει σήμερα από αυτή τη συμφωνία. Διότι από τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης είναι λίγα αυτά τα οποία είναι προστατευμένα. Όλες οι εταιρείες, οι εκατοντάδες εταιρείες που έχουν στο όνομά τους το επίθετο ‘μακεδονικό’ σήμερα, είναι ουσιαστικά απροστάτευτες.
Το τρίτο που θα κάνω -και το οποίο με φέρνει και στο να πω δύο σκέψεις για αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Γιώργος- είναι ότι θα εκπονήσουμε ως Νέα Δημοκρατία, ήδη έχουμε παρουσιάσει πολλούς βασικούς άξονες, ένα συγκροτημένο τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο συνολικά για τη Μακεδονία, για τη Βόρεια Ελλάδα, με ειδική αναφορά και ειδική μνεία στη Δυτική Μακεδονία. Εάν η Βόρεια Ελλάδα χρειαζόταν πάντα ένα τέτοιο σχέδιο, σήμερα, μετά από αυτή τη συμφωνία ,το χρειάζεται δύο φορές”.
Πηγή: enikos.gr