Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε τη “συριζοποίηση” του Συντάγματος – BINTEO

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει το Σύνταγμα σε εργαλείο αντιπερισπασμού από τη ζοφερή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία και να ακυρώσει τη δυνατότητα αλλαγών για μία δεκαετία.

Ο κ. Τσίπρας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «θυμήθηκε με καθυστέρηση τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μόνο και μόνο για να αποτρέψει κάθε μεγάλη αλλαγή. Θέλουν η χώρα να πάει πίσω. Μετά την αναθεώρηση του 2008, που ήταν εξαιρετικά περιορισμένης έκτασης, δεν αντέχουμε σαν χώρα να χάσουμε μία ακόμη δεκαετία».

Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι περιλαμβάνει το άρθρο 86 του Συντάγματος, που πριν από 12 χρόνια είχε εκείνος ζητήσει να αλλάξει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε σφύριζε αδιάφορα.

Συνεχίζοντας είπε ότι περιλαμβάνει προτάσεις για δημοψηφίσματα ή και ατελέσφορες προτάσεις όπως επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες ανά εξάμηνο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ή προτάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής ή για τις σχέσεις κράτους -Εκκλησίας που δεν απαιτούν αναθεώρηση αλλά ρύθμιση με απλό νόμο.

Αποτελεί ύβρη η πρόταση για δημοψηφίσματα όταν εκείνη ευτέλισε το θεσμό το 2015, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι προσβολή της νοημοσύνης μας να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ νέο τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην διαταράσσεται η κοινοβουλευτική συνέχεια όταν το αξιοποίησε το 2014. Είναι υποκρισία εκείνοι που τις μονές μέρες ζητούν τη στήριξη της Εκκλησίας, τις ζυγές να την απαξιώνουν με μία αναθεώρηση των σχέσεων με το κράτος.

Συνολικά, είπε ο κ. Μητσοτάκης, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά αντιδραστικό και αναχρονιστικό μονοπάτι προς ένα συνταγματικό τέλμα που θα οδηγήσει τη χώρα ακόμη πιο πίσω. Θέλει να «συριζοποιήσει το Σύνταγμα, δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τίποτε για τη δημόσια διοίκηση, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία, για την εκπαίδευση, για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, για την ανάγκη να θωρακισθεί η ανεξαρτησία και να απονέμεται ταχύτερα η δικαιοσύνη, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η πρόταση της ΝΔ

Στην πρόταση της ΝΔ, όπως την περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνονται εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρης αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκσυγχρονισμός του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και αυτοτελείς πόρους για την Αυτοδιοίκηση, θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της, θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, ενίσχυση της αυτονομίας των δημόσιων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών, καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τις τρεις βασικές αρχές που διέπουν την πρόταση της ΝΔ:

-Το νέο Σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό χωρίς περιττές διατάξεις, να εξασφαλίζει τη συνέχεια και την αποτελεσματικότητα του Κράτους, να καθιερώνει λογοδοσία και διαφάνεια και να προστατεύει τον πολίτη. Εξασφαλίζεται σταθερός εκλογικός κύκλος και περιορίζονται οι όροι πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται πλήρως από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αν αποβούν άκαρπες οι δύο ψηφοφορίες, ο ΠτΔ θα εκλέγεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων από το λαό. Παράλληλα, ενισχύονται οι αρμοδιότητές του, ο ΠτΔ θα συγκαλεί το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ θα ενισχυθεί και η λειτουργία της Βουλής με κανόνες καλής νομοθέτησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει αρμοδιότητες και πόρους. Επίσης, αλλάζει ο νόμος για την ευθύνη βουλευτών και υπουργών.

-Το νέο Σύνταγμα εγγυάται σταθερό οικονομικό περιβάλλον, δημοσιονομική σταθερότητα, θεσμοθετούνται μηχανισμοί που θα αποτρέπουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό του κράτους, οι προϋπολογισμοί θα είναι πάντα ισοσκελισμένοι, ενώ δεν θα επιτρέπεται η επιβολή φόρων με αναδρομική ισχύ. Αλλάζει το άρθρο 16 και λειτουργούν επιτέλους στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Αναρωτιέμαι πώς θα προσέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγήσει με ποιό σκεπτικό δεν κρίνει αναθεωρητέο το άρθρο 16», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

-Το νέο Σύνταγμα εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την κοινωνία των πολιτών, κανείς πολίτης απροστάτευτος. Περιλαμβάνει ενίσχυση του ΑΣΕΠ για την επιλογή του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «προτείνουμε διευκόλυνση της ίδιας της διαδικασίας της αναθεώρησης του Συντάγματος. Το Σύνταγμά μας πρέπει να προσαρμόζεται όποτε κρίνεται απαραίτητο».

Από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απουσίαζαν ο πρώην πρόεδρος, Αντώνης Σαμαράς, και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη για λόγους υγείας.



Πηγή: enikos.gr

Exit mobile version