«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ιστορικά ήταν πράγματι ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM» και παρατήρησε πως ενώ το 2014 ήταν βιώσιμο, η κυβέρνηση Τσίπρα προκάλεσε νέο μεγάλο δημοσιονομικό αδιέξοδο που θα οδηγήσει στη μείωση των συντάξεων.
Σε ερώτηση σχετικά με τα όσα είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας περί «γενναιοδωρίας» του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι η αναφορά του κ. Στουρνάρα είχε να κάνει με το παρελθόν και σημείωσε: «Ήμουν στην ομιλία του κ. Στουρνάρα και την άκουσα όλη. Το σχόλιο του κ. Στουρνάρα αναφερόταν στην περίοδο προ κρίσης, στην ιστορική διαδρομή του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος που η πραγματικότητα είναι ότι είχαμε επιλέξει ως χώρα -καλώς η κακώς, αυτό είναι θέμα ιστορικής ανάλυσης- πράγματι να επενδύουμε ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ, το 8% του ελληνικού πλούτου για την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος».
«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ήταν πράγματι ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα, το οποίο είχε οδηγήσει σε ποσοστά αναπλήρωσης γύρω στο 80%» είπε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Βέβαια το 2014, όταν είχαμε τα δεδομένα της επιτυχίας τότε του προγράμματος, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κρίνει ότι το σύστημα εκείνη τη στιγμή παρέμενε βιώσιμο. Και είχαν προταθεί τότε πολύ μικρές παρεμβάσεις, του ύψους των 300 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν καθαρά λογιστικού χαρακτήρα. Το γεγονός όμως ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση το 2015, το 2016 και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει το 2017, το γεγονός ότι έχουν χαθεί περίπου 5 μονάδες ανεργίας, δηλαδή έχουμε σήμερα 5% περισσότερους άνεργους από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα, αυτό οδήγησε σε ένα νέο μεγάλο δημοσιονομικό αδιέξοδο, το οποίο θα οδηγήσει στη μείωση των συντάξεων. Είναι πλέον δεδομένο, από ό,τι μαθαίνουμε από τη διαπραγμάτευση, ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την κατάργηση, απλώς για μικροπολιτικούς λόγους υπάρχει μια μικρή διαφωνία».
Ο κ. Μηταράκης είπε ότι στις αρχές του προγράμματος του 2010 έγιναν σημαντικότατες περικοπές συντάξεων που τις βίωσαν οι συνταξιούχοι. «Αυτό όμως το 2014 οδήγησε σε μια νέα σταθερότητα. Όσο καθυστερούμε, μιλάμε για περισσότερα μέτρα. Κι αυτή η προσωπική διαφορά είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο -και είναι το πιο δυσάρεστο- είναι ότι ο κόσμος πλέον αντιλαμβάνεται ότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, θα μιλάμε και για νέα μέτρα στην επόμενη αξιολόγηση. Κι αυτό γιατί η ελληνική οικονομία δεν έχει καταφέρει να ξαναπατήσει στα πόδια της και να προσελκύσει νέες επενδύσεις και η εκτίμηση του προϋπολογισμού ότι το 2017 θα έχουμε αύξηση 9% των επενδύσεων πλέον θεωρείται από όλους τους οικονομικούς αναλυτές τουλάχιστον ανεδαφική» είπε.