Η συνέχιση του ελληνικού προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή τού ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτίμησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm», ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, σχολιάζοντας το χθεσινό Eurogroup.
«Η στάση του Ταμείου για την κατάργηση του αφορολόγητου και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (νόμος Κατρούγκαλου) ήταν γνωστή» είπε ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στις διαφοροποιήσεις Θεσμών – Ταμείου, που καθυστερούν την αξιολόγηση.
«Είναι παράλογο να ζητούν μέτρα για μετά το 2018 (…) όμως στο θέμα του χρέους, απομείωση δεν πετύχαμε, ανάπτυξη μέσω νέων επενδύσεων δεν επετεύχθη, οι παλιές επενδύσεις προχωρούν εξαιρετικά αργά. Για παράδειγμα το Ελληνικό από το 2014 έχει μονογραφεί η σύμβαση, πέρασαν 6 μήνες από τη στιγμή που η κυβέρνηση έφερε τη σύμβαση στη Βουλή και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής τομέαρχης Κοινωνικής Ασφάλισης στο «Πρακτορείο 104,9Fm» και συμπλήρωσε: «Όσο τα πράγματα δεν προχωράνε, οι θεσμοί θα επιμείνουν σε αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%» εκτίμησε ο κ. Μηταράκης. Τόνισε, πάντως, πως δεν υπήρχε λόγος να φτάσει η Ελλάδα σε αυτό το σημείο και χρέωσε στην κυβέρνηση παλινωδίες και λάθος αποφάσεις, που κόστισαν στη χώρα ένα τρίτο μνημόνιο και περίπου 80 δις.
«Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει με αυτό το πρόγραμμα ή αλλιώς να αφήσεις άλλη κυβέρνηση να το κάνει» είπε, ενώ ερωτηθείς για τη στάση των θεσμών παραδέχτηκε τα λάθη τους. Ωστόσο είπε ότι «η κυβέρνηση μιας χώρας έχει το βάρος να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Εάν είχε παραμείνει η ΝΔ, σήμερα θα είχαμε βγει από τα μνημόνια, θα ήμασταν στις αγορές. Τώρα ποιος ξέρει τι άλλα μέτρα θα μας ζητήσουν» υπογράμμισε ο βουλευτής Χίου της ΝΔ.
Σε ερώτηση για τα εργασιακά απάντησε πως η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Καταλήγοντας ο κ. Μηταράκης, σε ερώτηση για την απόφαση του ΣτΕ και τους Τούρκους στρατιωτικούς και αν αυτή επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, απάντησε: «Η απόφαση της δικαιοσύνης είναι απόλυτα σεβαστή, αν και στα εθνικά μας θέματα έχουμε πολλά μέτωπα ανοιχτά, με σοβαρότητα και ηρεμία θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία».